Ez a különbség a rágalmazás és a becsületsértés között – 2. rész

Forrás: Ez jogos | 2019 február 15.

Kedves Réka! Arról szeretnélek kérdezni, hogy mit tehetek akkor, hogyha nemrég az egyik „barátom/kollégám” egy esti, munkahelyi összejövetelen sok ember előtt azt kezdte el mondogatni mindenkinek, hogy én loptam tőle… Persze ez nem volt igaz, a srác az este folyamán sokat ivott, és én elhiszem, hogy csak viccelni akart, de nekem nagyon rosszul esett, és úgy érzem, hogy a munkatársaim már nem ugyanúgy néznek rám, mint korábban, talán hittek neki, és komolyan vették, amit mondott. Nem feltétlenül akarom feljelenteni őt, de tudni szeretném, hogy mik a lehetőségeim ilyen helyzetben, mert ha ezt nem egy ismerősöm tette volna meg velem, akkor megtenném a szükséges jogi lépéseket. Köszi! Ivett

Fotó: Profimedia – Red Dot

Múlt héten ennek a bejegyzésnek az első részét olvashattad, amiben részletesen kifejtettem a rágalmazás és a becsületsértés legfontosabb jellemzőit. Ebben a bejegyzésben a jogi lehetőségeidet fogom bemutatni, hogy tudd, mit kell tenned, ha valaha bármelyik bűncselekmény áldozatául esnél.

Ne aggódj, ha a múltheti bejegyzésemtől egy picit összezavarodtál, és nem vagy biztos abban, hogy akkor mostantól mit mondhatsz és mit nem. Segítek kicsit megérteni, hogy mi az, amire oda kell figyelni. Fontos, hogy túl általános állításokkal a rágalmazás és a becsületsértés nem követhető el, tehát ha azt mondom, hogy „minden bankos csaló”, akkor ezért nyilvánvalóan nem fognak felelősségre vonni. De ha már azt állítanád, hogy „XY pénzt lopott tőlem”, akkor ezért már feljelenthet az illető téged. Nem kell a személy nevét megjelölni, viszont ki kell derülnie egyértelműen a kilétének ahhoz, hogy a bűncselekmény megállapítható legyen.

Ezeknél a bűncselekményeknél felmerül a valóság bizonyítása. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az állításod igaz, akkor nem leszel büntethető miatta. Viszont a valóság bizonyításának csak akkor van helye, hogyha azt közérdek, vagy bárki másnak a jogos érdeke indokolja, valamint, ha azt a bíróság elrendeli. Illetve fontos tudnod azt is, hogy ilyenkor annak kell bizonyítania a valóságot, aki a becsület csorbítására alkalmas tényt állította (a valóságbizonyítás tárgya csak tényállítás lehet), és hogyha ez sikertelen, akkor viselnie kell a következményeit.

Mind a két bűncselekmény magánindítványra büntetendő, szóval hogyha úgy érzed, hogy valaki megsértette a becsületed, vagy rágalmazás áldozata lettél, akkor nem fog hivatalból eljárás indulni az elkövető ellen (mint például egy rablás, vagy emberölés esetén), valamint neked kell a vádat képviselned a bíróságon. Éppen ezért én azt javaslom, hogy ilyen esetben első dolgod legyen konzultálni egy ügyvéddel, mert nem biztos, hogy egyedül pontosan el tudod dönteni, hogy megvalósult-e a rágalmazás vagy a becsületsértés. Ha feljelentést tennél, még előtte gyűjts össze minden bizonyítékot, ami csak a rendelkezésedre áll, és azokkal együtt nyújtsd csak be. Fontos azt vizsgálni, hogy ténylegesen a becsület csorbítására alkalmasak-e azok a cselekedetek, amelyeket ellened elkövettek. Vagyis általánosságban ezekben az esetekben azt kell megfigyelni, hogy a társadalmi megítélése negatívan változik-e a személynek. Viszont gondold át, hogy megéri-e neked ez az egész eljárás, mert néha a „lelki” elégtételt azzal is megkapod, ha a másik bocsánatot kér tőled. Nyilván mindenki maga érzi azt, hogy hol van a határ, de az biztos, hogy senkinek sem kell eltűrnie azt, hogy az emberi méltóságát megsértsék.

Ami még fontos, az az, hogy abban az esetben, hogyha a jó hírnevedet vagy a becsületedet megsértik, nem csak büntetőeljárást indíthatsz! Lehetőséged van polgári eljárást is indítani, és ilyenkor sérelemdíjat követelhetsz. Ez tulajdonképpen egy pénzösszeg, amely kárpótol téged a jogsértésért, és amelynek összegét a bíróság állapítja meg.

Lezárásként azt elmondanám, hogy azért büntetik ezeket a cselekvéseket, mert a társadalomban mindenkinek van megbecsültsége, valamint mindenkinek van emberi méltósága, és ezek védelme mindannyiunk érdeke. Biztos számodra is fontos, hogy a társadalom hogyan ítél meg téged, milyen képet alkotnak rólad más emberek, és nyilván te sem tűrnéd, hogy olyan dolgokat állítsanak rólad, amik a megítélésedet jelentősen alá tudják ásni!

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!