Tudtad? A közerkölcs megsértése és a szeméremsértés nem ugyanaz!

Forrás: Ez jogos | 2019 február 22.

Szia Réka! Hallottam arról, hogyha valaki valami olyat csinál, ami a közerkölcsbe ütközik, azt rögtön megbüntethetik, már a helyszínen is. Ez igaz? Illetve ez kb. ugyanazt jelenti, mint a szeméremsértés? Vagy a kettő teljesen más? Nem nagyon tudom elképzelni, hogy mi lehet a különbség, ha nem ugyanaz a kettő, ezért ebben szeretném a segítségedet kérni! Anikó

Fotó: US Getty Images

Nos, Anikó kérdésére válaszolva, a kettő két eltérő dolog, és ebben a bejegyzésben most megpróbálom elmagyarázni, hogy miért is hasznos értened, hogy melyik mit jelent.

Azt tudnod kell mindenképp, hogy a közerkölcs megsértése a jogunk szerint nem bűncselekmény, hanem szabálysértés. A 2012. évi II. törvényben olvashatsz a közerkölcs megsértéséről, mely szerint ezt a szabálysértést az követi el, aki a „közterületen, nyilvános helyen vagy közforgalmú közlekedési eszközön a közerkölcsbe ütköző magatartást tanúsít”.

Itt azt lenne jó tudni, hogy mi is az a magatartás, ami a közerkölcsbe ütközik. Persze nem tudok erre egy tökéletes definíciót leírni, mert a helyzet az, hogy nincs… Szóval ez egy létező fogalom, ám nem könnyen lehet körvonalazni. Ha mégis megpróbálkozunk vele, akkor azt lehet mondani, hogy a közerkölcs alatt a köznapi beszédben valamiféle erkölcsi felfogást értünk, ami a társadalmi rendszerre jellemző. Hogyha valaki a közerkölcsöt megsérti, akkor e nagyobb közösség felfogása ellen vét, mondhatjuk akár azt is, hogy az általánosan elfogadott értékrend ellen cselekszik a törvény által meghatározott helyeken (közterület, nyilvános hely vagy közforgalmú közlekedési eszköz).

Ha valaki ezt elköveti, akkor azt a helyszínen megbírságolhatja akár egy közterület-felügyelő is, mert ezért a szabálysértésért ők is szabhatnak ki helyszíni bírságot, tehát intézkedhetnek. A helyszíni bírságnak az összege 5 ezertől 50 ezer forintig terjedhet, de ha valaki hat hónapon belül követ el újabb szabálysértést, akkor ennek összege már 70 ezer forint is lehet. A helyszíni bírságot a törvény szerint a jogerőre emelkedéstől számított harminc napon belül kell megfizetni.

Sokan összekeverik a közerkölcs megsértését a szeméremsértéssel, ahogy ez már Anikó kérdésében is látható volt. Ez nem gond, hiszen nem olyan egyértelmű, hogy a kettő mást jelent, illetve a köznyelvben a „közszeméremsértés” fogalom is gyakran előkerül, holott jogilag ezt a fogalmat nem használjuk.

A legfőbb különbség a közerkölcs megsértése és a szeméremsértés között, hogy a szeméremsértés bűncselekmény, és a Büntető Törvénykönyvünk alapján az követi ezt el, aki „magát nemi vágyának felkeltése vagy kielégítése céljából más előtt szeméremsértő módon mutogatja”. Ilyen esetekben a rendőrség az, aki jogosult eljárni. Ha példát keresel arra, hogy mi is a szeméremsértés, akkor elég, ha annyit mondok, hogy a „mutogatós bácsik” tipikusan ezt követik el. Alapesetben ezt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik, valamint így büntetendő az is (ha nincs súlyosbab bűncselekmény), aki olyan szeméremsértő magatartást valósít meg mással szemben, amely ennek a személynek az emberi méltóságát sérti. Súlyosabb a büntetés akkor, hogyha olyan személy teszi ezt meg, aki a 18. életévét már betöltötte, méghozzá olyan személy előtt, aki a 14. életévét még nem töltötte be. Fontos az, hogy ennél láthatod, hogy a szándék a nemi vágy kielégítésére irányul, tulajdonképpen emiatt követik el ezt a bűncselekményt, ám a közerkölcs megsértése szabálysértésnél ez nem jelenik meg. Azért fontos tudni azt, hogy a szeméremsértés bűncselekmény, a közerkölcs megsértése pedig szabálysértés, mert emiatt más az eljárás, illetve a következményeket tekintve is jelentős eltérések vannak (lásd: egyiknél helyszíni bírság, míg a másiknál akár szabadságvesztés is elképzelhető).

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!