Minden, amit a távoltartásról tudnod kell

Forrás: Ez jogos | 2019 március 1.

Kedves Réka! Azzal a problémával fordulnék hozzád, hogy az egyik jó ismerősömet a férje fizikailag bántalmazza…Ez nem titok, és a feleség nem is tagadja, de nemrégiben megelégelte ezt az egészet, megtette a feljelentést, és már elköltözött a férjtől, aki viszont azóta zaklatja, és fenyegeti. Félek, hogy újra bántani fogja ez a férfi. Hallottam valami olyasmiről, hogy ilyenkor lehet távoltartást kérni. Szerintem ezzel talán nagyobb biztonságban érezné magát az ismerősöm. El tudnád mondani, hogy ennek mi a menete? Köszönöm! Klaudia

(Fotó: Profimedia – Red Dot)

Egy korábbi bejegyzésemben már olvashattál arról, hogy milyen megoldások állnak rendelkezésre bántalmazás esetén ( ha még nem olvastad, akkor itt megteheted). A kapott kérdés viszont ráébresztett arra, hogy van, amikor nincs idő kivárni az ügy lefolyását (márpedig sajnos előfordulhat, hogy ez nem megy egyik napról a másikra), hanem kell addig is valamilyen megoldás, hogy a bántalmazód semmiképp se mehessen a közeledbe.

Tulajdonképpen a távoltartás a szabad kapcsolattartáshoz, a szabad mozgáshoz és a tartózkodási hely szabadon történő megválasztásához való jogot korlátozza. Leggyakrabban távoltartásról olyan esetekben hallhattál, amikor hozzátartozók, élettársak, házastársak közötti valamiféle erőszaknak a gyanúja merült fel, és ennek a megakadályozása érdekében fordul valamelyik fél a hatósághoz. A távoltartásnak több formája létezik: ideiglenes megelőző távoltartás, megelőző távoltartás és a távoltartás. Az ideiglenes megelőző távoltartást a rendőrség rendeli el, hozzájuk kell emiatt fordulni, a további bántalmazás megelőzésére szolgál.

Fontos tudnod ugyanakkor, hogy ezt csak hozzátartozó ellen lehet kérni! A megelőző távoltartást a bíróság rendelheti el, méghozzá egy nemperes eljárásban. Hogyha esetleg nem rendelnek el ideiglenes megelőző távoltartást, akkor ezt lehet kérelmezni. A távoltartás pedig büntetőeljárási kényszerintézkedés, amelynek feltétele az, hogy a feljelentés megtörténjen és a büntetőeljárás már folyamatban legyen. Ez már nem csak hozzátartozó ellen szólhat!

A bíróság határozatában állapítja meg azt, hogy a személy mitől/kitől köteles magát távol tartani. Annak, aki távoltartás hatálya alatt áll, a meghatározott személytől (a lakó-és munkahelyétől stb. is), meghatározott lakástól távol kell tartania magát a bíróság által meghatározott időtartamig, tartózkodnia kell tehát attól, hogy a meghatározott személlyel érintkezésbe lépjen.

Olyan esetekben szoktak távoltartást elrendeli, hogyha nagy annak a valószínűsége, hogy a bűncselekményt újra elkövetné az adott személy (tehát a kérdésre reagálva, ha például fennáll annak a valószínűsége, hogy a férj újra bántalmazná feleségét). Indokolt esetben a bíróság elrendelheti, hogy a rendőrség megfelelő szerve ilyenkor a terhelt mozgását nyomon kövesse annak érdekében, hogy az előírt magatartási szabályokat betartsa.

Hogyha valakinek az életében olyan helyzet alakul ki, hogy hozzátartozója erőszakossága miatt ideiglenes megelőző távoltartást szeretne, akkor első lépésben a rendőrséghez kell fordulni, és ezt kérni, mert ezt még lehet a büntetőeljárás megkezdése előtt. Mielőtt a rendőrség erről döntene, megvizsgálja, hogy megalapozott-e a határozatnak a meghozatala, tehát hogy tényleg felmerült-e az erőszak a hozzátartozók között. Valamint természetesen azt is vizsgálják, hogy indokolt-e további eljárásnak a megindítása.  Ha ezt megalapozottnak gondolják, akkor pedig a rendőrség haladéktalanul az illetékes bírósághoz fordul, hogy megindítsák a megelőző távoltartás elrendelése miatt az eljárást (de ahogy már korábban említettem, ezt a maga a bántalmazott személy is kérheti a bíróságon).

Amennyiben a személy, aki ellen meghozták a határozatot, az abban foglalt magatartási szabályokat megszegi, az ideiglenes megelőző és a megelőző távoltartás esetében szabálysértést követ el, ha viszont a „sima” távoltartásban foglaltakat szegi meg, akkor már szigorúbb kényszerintézkedést szabhatnak ki rá.

Mint ahogy említettem már a korábbi bejegyzésemben is, egy párkapcsolatba/házasságba a testi sértés, a bántalmazás semmiképpen nem fér bele és nem is szabad áldozatként eltűrni. Ilyenkor a helyzeten mihamarabb változtatni kell, és nem szabad félni attól, hogy segítséget kérj, akár a barátaidtól, akár erre szakosodott egyesülettől, akár a hatóságtól!

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!