Megbüntetnek, ha utasként nem használom a biztonsági övet?

Forrás: Ez jogos | 2019 március 29.

Szia Réka! Azt szeretném tőled megkérdezni, hogyha a pasimmal autózgatunk, és én nem kötöm be magam, akkor azért őt megbüntethetik? Néha elfelejtem bekötni magam (tudom, tudom, ez veszélyes), és ilyenkor a barátom mindig nyaggat, hogy azonnal kössem be magam, mert őt fogják megbüntetni, ha nem. Ez igaz? Köszönöm előre is a válaszod! Zsanett

Fotó: Profimedia – Red Dot

A bejegyzésemben eltekintek attól, hogy arról beszéljek, hogy biztonsági öv nélkül mennyire veszélyes utazni (nagyon!), csupán ennek a felelősségi kérdésnek a jogi oldalát fogom bemutatni most neked. Gondolom, te is sokszor szállítod a barátaidat, vagy éppen te ülsz be a barátaid mellé, úgyhogy hidd el, ez hasznos lesz! Sokan mondják, hogy felesleges ezért büntetni, hiszen ezzel az ember legfeljebb a saját életét teszi kockára, de őszintén… Mi értelme a szabályoknak, ha nem az, hogy védjék a testi épséget és az életet?!

Alapvetően itt a KRESZ-ből kell kiindulni, így ha vezetsz, akkor jó eséllyel ezt a szabályt te magad is ismered. Azt mindenki tudja, hogy a kocsi ülésein utazóknak be kell kötniük magukat. De vajon ez mindig így van? Nos, nem. A KRESZ alapján az alábbi esetekben nem kell bekötnöd magad: „a hátramenetben közlekedő gépkocsi vezetőjének; a taxi gépkocsi vezetőjének, ha taxi üzemmódban utast szállít; a mentő gépkocsi betegellátó terében utazóknak, ha a becsatolás a beteg állapotának romlását okozhatja, a betegellátást akadályozza; a lakott területen menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban; a lakott területen kívül menetrend szerinti személyszállítás végző autóbuszban, ha álló utasokat is szállíthat; az autóbuszban szállított 3. életévét még be nem töltött gyermeknek; annak, aki külön jogszabályban meghatározott orvos által kiállított igazolással rendelkezik.”  Az ezen kívüli esetekben azonban kötelező a biztonsági övnek a használata. Azt is fontos megemlíteni, hogy elöl és hátul is kötelező bekötnöd magad. Gyakran azt érzem, hogy sokan abban a tévhitben vannak, hogy hátul nem kötelező, de ezt most felejtsd el egyszer s mindenkorra!

Zsanett kérdése kapcsán fontosnak tartom megemlíteni, hogy 2007-ben változott meg a szabályozás azzal kapcsolatban, hogy kié a felelősség, ha az utas nem köti be magát. A hatályos szabályozás alapján szabálysértést követ el az, aki utazás közben nem használja a biztonsági övet (amikor kötelező lenne). Korábban azonban ez a sofőr felelőssége volt, ugyanis a szabályozás azt mondta ki akkoriban, hogy nem lehet közlekedni a kocsival akkor, ha az utazó személy nincs biztonsági övvel rögzítve. Tehát régen a vezetőnek kellett figyelmeztetnie indulás előtt az utasait arra, hogy kapcsolják be az övüket, ha pedig ezt nem tette meg, őt vonták felelősségre.

A mostani szabályozás szerint tehát abban a kocsiban, amit biztonsági övvel felszereltek, az ülésen utazónak rögzítenie kell magát a biztonsági öv becsatolásával. Ha az ülések gyárilag nincsenek felszerelve biztonsági övvel, akkor persze nem nagyon tudsz mit tenni. De manapság már minden autó fel van szerelve biztonsági övvel, ez tehát csak a régebbi típusú járművek esetében merülhet fel.

Ha nem kötöd be magad, egy rendőrségi ellenőrzés során ezért akár meg is bírságolhatnak, ráadásul ezért még büntetőpont is jár. Rendőrön kívül egyébként az okoskamerák is észrevehetik, ha nem vagy bekötve! A bírságot a személyekre szabják ki, tehát ha 4-en utaztok, és senki nincs bekötve, akkor mindannyiótokat megbüntetik egyénenként.

Lezárásként még annyit azért hozzáfűznék, hogy habár az utast terheli a felelősség, ha nem köti be magát, de azért a kocsi vezetőjeként is érdemes erre figyelmet fektetni, hiszen a mellettünk utazó testi épsége, élete függhet ettől!

 1. damsits lászló
  on

  A személygépkocsi hátsó ülésén utazóknak lakott területen be kell kapcsolnia a bizt. övet?

 2. olvasó
  on

  Ellenpéldának a buszokat(távolsági és helyi) tudnám mondani. Ott csak a sofőr ülés, és néha a tolószékülés mellett van biztonsági öv. És egyes sofőrök – tök mindegy, hogy személygépkocsi, vagy egyéb sofőrök….akkorát képesek fékezni, .. aminek következtében az előttük és a mögöttük meg a szemben levő is kénytelen fékezni…Aztán az ilyenekből, és az elsőbbség nem megadásával és a másikra ráfordulással lesz baleset.Tapasztalat sajnos. Ugyanis egyszer amikor még suliba mentem a déli busszal, oldalról egy idióta gépkocsi sofőr behúzott a busz elé, amiből fékezés, és az egyik utas elesése lett(a másik sofőr hibája miatt, ő meg röhögve elhúzott vagy 200-zal.

 3. on

  Ha egy “okos kamera” alapján szeretnék megbüntetni az elkövetőt, aki nincs bekötve a hátsó ülésen, akkor hogy találja meg a rendőrség? Honnan tudja a vezető (akit a rendszám alapján nyilván megtalálnak), hogy néhány hete ,vagy hónapja ki a fenét szállított hátul aki nem volt bekötve? Barátnő barátja, vagy rokon barátnője, esetleg egy elázott stoppos idegen? Tehát mégis a sofőr felelős vagy mégsem?

 4. Bárkányi Tibor
  on

  T.Jogszabált Hozó(k)ill.Végrehajtását magyarázók!
  Egy nagyon egywszerű kérdés!
  Miben különbözik egymástól a “taxi járművető”ill.a “kisSzürke”jármúvezető?
  Városban:
  Mindkettő ugyanazon Kresz táblák alapján és sebességkorlátozások között közlekednek.
  Talán a PÁV alkalmasság?.Nos nem egy “úrvezető rendelekezik érvényes PÁV szintekkel.(I-II-III).
  Jobban vezet?..
  Nem feltétlen, mert lehet fő állásban egyéb kis-közepes-nagy ill.különleges járművet vezet.
  Az öv használatának gyakorisága időegység alatt?.Nos azt hiszem ez sem feltétlen csak rájuk igaz.
  Talán az a bizonyos nagy KIVÉTELEK szabályai akik dolgokon felül állnak ill.kezelik üket.
  T.B.T

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!