Ez a teendő, ha betörnek a lakásodba

Forrás: Ez jogos | 2019 április 12.

Ma egy rendhagyó bejegyzéssel készültem, ugyanis most nem egy kérdést fogok megválaszolni, hanem a saját történetemet fogom megosztani veled.

Fotó: Us Getty Images

Múlt héten betörtek hozzám a bérelt lakásomba. Nem vittek el semmit, mert végül nem tudtak bejutni, valószínűleg megzavarhatták őket, de az ajtó és az ablak a szerelők szerint javíthatatlan… Szóval igen, járhattam volna sokkal rosszabbul is, de ez így is egy szörnyű élmény volt. Hogy miért írok most erről? Úgy gondoltam, ezt a borzasztó tapasztalatot akár a hasznomra is fordíthatom. Rájöttem, hogy ez egy olyan dolog, ami bárkivel megtörténhet bármikor, és sajnos gyakran meg is történik. Viszont feltételezem, hogyha még nem voltál ilyen helyzetben (és kívánom, hogy soha ne is legyél!), akkor nem tudod, hogy ilyenkor mi történik, illetve mit kell tenni. Ebben segítek most neked, hogy megismerd a betörés utáni procedúrát, hogyha egyszer egy ilyen helyzetbe kerülnél, akkor legalább már azon nem kell majd idegeskedned, hogy mit kell tenned, mert tudni fogod a bejegyzésem olvasása után, hogy mire kell számítanod!

Arról most nem szeretnék szólni, hogy mit tehetsz, hogyha otthon vagy, amikor betörnek, vagyis hogy hogyan védheted meg magad ilyen helyzetben, mert erről már olvashattál a blogon korábban. Most csak annyit jegyeznék meg, hogy ilyen helyzetben azért azt sose felejtsd el, hogy az életed minden vagyontárgyadnál többet ér!

Ha észreveszed, hogy betörtek hozzád (nyitva az ajtó; meg van feszegetve az ablak; esetleg, ha bemész, látod, hogy szét vannak dobálva a cuccaid stb.), az első dolgod legyen a rendőrséget értesíteni. Azonnal hívd a 112-es ingyenesen hívható segélyszámot vagy akár a 107-es rendőrségi számot! El kell majd mondanod a neved, a címedet, hogy mi történt, és utána valószínűleg azzal fog zárulni a hívás, hogy küldeni fognak valakit még a nap folyamán. Ezt követően meg fognak érkezni hozzád a rendőrök, akik speciális szaktudással rendelkeznek, és ők elkezdik majd gyűjteni a nyomokat. Nos, arra fontos lehet felkészülni, hogy ez nem 1-2 óra! Ha sok nyom van, 3-4 órán keresztül minimum dolgozni fognak, de lehet, hogy egy fél napra is szükségük lesz. A rendőrök kiérkezéséig lehetőleg ne nyúlj semmihez, mert ezzel akár fontos nyomokat változtathatsz meg, konkrétan veszélyeztetheted a nyomozás eredményességét. Amíg a szemle tart, szerintem érdemes lehet beszélni a szomszédokkal, hátha láttak, vagy hallottak valamit. Ilyenkor minden infó jól jön!

A helyszínelés során készítenek egy jegyzőkönyvet, feljegyzik a talált nyomokat, illetve azt, hogy mit tettek tönkre a behatolók, illetve mit vittek el. Ajánlom, hogy mihamarabb gondold át azt, hogy milyen értékeid voltak a lakásban, és hogy azok körülbelül mennyit értek, mert ezt a rendőrök biztosan meg fogják tőled kérdezni, és érdemes minél pontosabb választ adni. Jó dolog, ha vannak fényképeid is esetleg ezekről a tárgyakról, amik a lakásban voltak. Nekem be kellett mennem két nappal később a rendőrségre, hogy felvegyék a tanúvallomásomat, úgyhogy én ezeket a kérdéseket ott kaptam meg, és utána a nyomozók jegyzőkönyvével és a vallomással együtt kaptunk kézhez egy jegyzőkönyvet a betörésről. A jegyzőkönyv azért nagyon fontos, mert amint a birtokodban van, már hívhatod is a biztosítót (de nem árt hamarabb is értesíteni őket a betörésről egyébként, még akkor is, ha nincs a jegyzőkönyv még nálad). A biztosítód valószínűleg ki fog küldeni egy kárszakértőt, aki felméri az okozott károkat, és ennek alapján fognak majd fizetni neked. Ha van lakásbiztosításod, érdemes ellenőrizni, hogy betörés esetén védve vagy-e, mert van pár olyan biztosító, ahol ez nem képezi az alapcsomagnak a részét (habár azért a legtöbbnél szerencsére ez már része az alapbiztosításnak). Azt is nézd meg pontosan, hogy a vagyontárgyakra kiterjed-e a biztosítás, vagy csak az épületre kötöttétek azt meg. Ha a vagyontárgyaidat nem biztosítod, akkor attól még az ablakokban-ajtóban keletkezett kárt megtéríti a biztosító, de amit bentről elvittek, azzal már nem fognak foglalkozni sajnos.

Én a megelőzés érdekében azt tudom tanácsolni (legalábbis a biztonságtechnikus is rögtön ezeket ajánlotta nekem), hogy ne bízd a véletlenre a dolgot, inkább szereltess be egy riasztót, ha még nincs; illetve ha társasházban laksz, egy rács felszereltetése szintén okos gondolat lehet.

Az egy dolog, hogy a betörés alapvetően igen jelentős anyagi veszteséget okozhat neked, de mindeközben ez lelkileg is nagyon megterhelő, mert igazán ijesztő az, hogy a betörők a te lakásodban, a legintimebb szférádban jártak, és hogy a saját dolgaid, amikért kemény munkával megdolgoztál, vagy amiket esetleg a szeretteidtől kaptál és nagy becsben tartottál, egyszer csak már nem a tieid, mert elviszik…Nem hiszem, hogy erre lelkileg fel lehet készülni. Viszont, ha tudod, hogy mire kell számítani, akkor legalább azt el tudod kerülni, hogy pánikba ess amiatt, hogy nem tudod, hogy hogyan kezdj neki a helyzet megoldásának!

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!