Csak pár évre adnám el a lakásom, mit tegyek?

Forrás: Ez jogos | 2019 május 3.

Szia Réka! A párommal külföldre költözünk pár évre, és nem tudjuk, hogy mit kezdjünk a lakásunkkal. Nem lenne időnk azzal foglalkozni, hogy bérbe adjuk, így arra gondoltunk, hogy valakinek eladnánk erre a pár évre, és ha hazaköltözünk utána, vissza Magyarországra, akkor szívesen visszavásárolnánk, hiszen nagyon szeretjük ezt a lakást. Ez egy működőképes ötlet szerinted? Köszi! Tami

Fotó: Us Getty Images

Előfordulhat bárkivel olyan, hogy bizonyos dolgokhoz, tárgyakhoz vagy ingatlanokhoz kiemelten ragaszkodik, ám az élet úgy hozza, hogy egy időre meg kell válnia tőle, ugyanakkor szeretné, ha az a dolog egyszer újra az övé lehetne. Tulajdonképpen a visszavásárlási jog erre nyújthat megoldást, ezért gondolom, hogy érdemes neked is megismerned ennek a szabályozási hátterét, úgyhogy a mostani bejegyzésemben a visszavásárlási jog szabályairól olvashatsz.

Abban az esetben, hogyha a felek abban állapodnak meg, amikor megkötik az adásvételi szerződést, hogy a vevő visszavásárlási jogot enged a megvett dologra annak, aki azt eladja, akkor ez az eladó, ha a vevőhöz intéz egy nyilatkozatot, akkor ezt a dolgot visszavásárolhatja. Természetesen ilyenkor a felek megállapodhatnak a visszavásárlási árról akkor, amikor a visszavásárlási jogról megállapodnak. Leegyszerűsítve kicsit, ez lényegében azt jelenti, hogy az előző tulajdonosnak lesz egy olyan joga, amivel az eladott dolgot visszavásárolhatja, mindössze egy nyilatkozatot kell intéznie ahhoz, aki az új tulajdonos lett. Ilyen esetben az a személy, aki a dolgot megvette, köteles arra, hogy a dolgot visszaszolgáltassa, hiszen ebben állapodtak meg.

Fontos, hogy a visszavásárlási jogot, az arról való megállapodást egyidejűleg az adásvételi szerződéssel, írásba kell foglalni. Nem szükséges, hogy az adásvételi szerződés és a visszavásárlási jogról szóló megállapodás egy okiratban jelenjen meg, de az fontos, hogy időben egybeessen ennek a kettőnek a megkötése. Azt hangsúlyoznám mindenképp újra, hogy a visszavásárlási jog adásvételi szerződéshez kapcsolódhat, szóval ezt a jogot nem lehet akkor kikötni, ha a dologhoz valaki csere útján jutott hozzá, vagy ha ajándékba kapta.

Régen a Polgári Törvénykönyv korlátozta a visszavásárlási jog fennállásának az időtartamát, de a jó hír az, hogy ez már nincs így! Jelenleg a helyzet az, hogy határozatlan időre is lehet létesíteni visszavásárlási jogot. Én mondjuk személy szerint mind a két oldal védelmének az érdekében azt javasolnám, hogy amikor visszavásárlási jogot létesítetek, akkor beszéljétek meg az időtartamot, és rögzítsétek. Ez mind a kettőtöknek biztonságérzetet ad.

A gazdasági helyzetre tekintettel kevésbé célszerű szerintem a visszavásárlási árat egy konkrét összegben előre meghatározni, hiszen az árak folyton változhatnak, és ha ráadásul hosszabb időre kötitek ki a visszavásárlási jogot, akkor ezzel túl nagy kockázatot vállalnátok. Ennél szerintem sokkal jobb megoldás az, ha abban állapodtok meg, hogy a visszavásárlási ár a dolognak a visszavásárlási jognak a gyakorlásakor képviselt forgalmi értékével azonos vételár.

Ez az egész nem is olyan bonyolult, igaz? Sőt, egészen jól is hangzik, ha te vagy azon az oldalon, aki eladná egy vagyontárgyát, aztán pedig később visszavásárolná. Hiszen ez tulajdonképpen annak a személynek a jogosultsága, aki korábban a dolog tulajdonosa volt. Az egészben tulajdonképpen a nehéz az, hogy találj egy olyan vevőt, aki a visszavásárlási jogba beleegyezik. De ez abszolút nem lehetetlen, csak meg kell találni az egymáshoz passzoló igényeket! Biztos, hogy találsz olyan embert majd, akinek ugyanúgy előnyös lehet egy ilyen szerződésnek a megkötése, mint neked, és akkor máris mind a ketten jól jártok!

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!