Erre figyelj, ha sminkcuccot veszel

Forrás: Ez jogos | 2019 július 5.

Szia Réka! Én arra lennék kíváncsi, hogyha sminktermékeket veszek, akkor van valami, amire különösen oda kéne figyelnem? Olyan dolgokra gondolok, mint például hogy mit kell tartalmaznia a csomagolásának, mit nézzek meg az átlagosnál alaposabban rajta stb. Illetve a másik kérdésem meg az, hogy hova forduljak akkor, hogyha valami problémám van ezekkel kapcsolatban? Köszi! Dorka

(Fotó: Us Getty Images)

A kozmetikumok (amelyek közé tartoznak a sminkek is) olyan szerek, amelyek a bőrünkkel érintkeznek, arra hatással vannak, ezért jelentős a jogi szabályozás ezen a területen is, hisz ezek tartalmazhatnak olyan anyagokat, lehetnek olyan kémiai összetételeik, amelyek veszélyeztethetik az egészséget. Biztos te is láttál képeket olyan esetekről, amikor kétes eredetű sminktermékek használata komoly bőrproblémákat okozott egyes vásárlóknak… Bemutatok neked pár alapszabályt most azért, hogy lehetőleg te soha ne kerülj ilyen helyzetbe!

Az egyik fő kérdés talán az, hogy mi is a kozmetikai termék. Kozmetikai terméknek minősül minden olyan anyag vagy keverék, amely azt a célt szolgálja, hogy az emberi test különböző külső részeivel (hámréteg, haj és testszőrzet, körmök, ajkak stb.) vagy a fogakkal és a szájüreg nyálkahártyájával érintkezésbe kerüljön, kizárólag vagy elsősorban azok tisztítása, illatosítása, kinézetük megváltoztatása, védelme, megfelelő állapotban tartása céljából, vagy a testszag megszüntetése érdekében. Nagy tévedés tehát az, hogy kozmetikumokat csak a nők használnak! Hiszen a tusfürdő, sampon, dezodor, fogkrém stb. ugyanúgy kozmetikum, mint ahogy a rúzsok, szempillaspirálok is. Éppen ezért is fontosnak tartom, hogy a legfontosabb szabályokkal nemtől függetlenül mindenki tisztában legyen, és információt szerezzen arról, hogy panasz esetén hova fordulhat.

Az ilyen termékek csomagolásán, tárolóján gyakran találkozhatsz bizonyos jelölésekkel, és ha eddig még nem tudtad, hogy melyik mit jelent, akkor most segítek ebben:

 -> Ez a jel arra utal, hogy a termékhez tartozik mellékelt vagy csatolt tájékoztató.

 -> Ezt sminkeken biztosan láttad már, egy számot szoktak beleírni, ez a jel a felnyitás utáni felhasználhatóság idejét mutatja meg. Ha tehát azt látod egy ilyen jelölésen belül például, hogy 12M, akkor az azt jelenti, hogy a terméket 12 hónapig használhatod fel a felnyitás után.

 -> Ez a jel a minőségmegőrzési időt jelöli (ez az az időpont, amíg a kozmetikai termék megfelelő feltételek mellett tárolva megfelel eredeti rendeltetésének).

Érdemes lehet tudnod arról, hogy csak akkor forgalmazható egy kozmetikum, ha a tárolóedényen és a csomagoláson letörölhetetlen, könnyen olvasható és jól látható formában szerepel a felelős személy neve és címe; ha importált a kozmetikai termék akkor a származási ország; a csomagolás idején fennálló tartalom súlyban vagy töltési térfogatban; minőségmegőrzési idő, a felhasználásra vonatkozó különleges óvintézkedések, a gyártási tételszám vagy az azonosító szám, a kozmetikai termék rendeltetése (kivéve akkor, hogyha az egyértelműen kiderül a megjelenéséből), valamint az összetevők felsorolása. Tudom, hogy nem mindig van időd ezeket olvasgatni, de azért az nem baj, hogyha egyre inkább tudatosan vásárlod meg a termékeket, és egy kicsit odafigyelsz ezekre.  Soha ne vásárolj olyan kozmetikumot, amely a legalapvetőbb szabályoknak sem felel meg (habár ilyen termék elvileg nem is lehetne forgalomban), mert lehet, hogy nagyon sokat ártasz vele az egészségednek, a bőrödnek!

Tilos a címkézéskor, reklámozáskor, forgalmazáskor olyan szövegezés, vagy olyan elnevezések, védjegyek, képek és más megjelölések alkalmazása, amelyek olyan tulajdonságokra vagy funkciókra utalnak, amelyekkel a termék valójában nem rendelkezik. Fontos az is, hogy nem megengedettek olyan állítások, amelyek azt sugallják, hogy a termék különleges előnyt nyújt, holott egyszerűen csak megfelel a minimális jogi követelményeknek, illetve hogyha egy terméken feltüntetik, hogy bizonyos összetevőt tartalmaz, azt ténylegesen tartalmaznia is kell. Ezek a szabályok azért is fontosak, mert biztosítják, hogy te, mint vásárló, sokkal nagyobb bizalommal lehess a termékek iránt! Vannak olyan anyagok egyébként, amiket az erről szóló rendelet alapján egyáltalán nem tartalmazhatnak a kozmetikumok pl.: antibiotikumok, klór, nikotin stb. (egyébként brutálisan nagy számú tiltott anyag van, több mint 1300!), és vannak olyan anyagok, amelyeket a kozmetikai termékek nem tartalmazhatnak, kivéve, ha megfelelnek bizonyos korlátozásoknak pl.: előírt alkalmazási feltétel és a megfelelő figyelmeztetési szöveg. Mindez a vásárlók egészségét, biztonságát szolgálja.

A fogyasztóvédelmi hatóság elég gyakran szokott termékeket vizsgálni mindezek alapján, hogy vajon azok megfelelnek-e minden előírásnak. A legfontosabb kérdés viszont a bejegyzésemben az, hogy te mit tehetsz, ha véleményed szerint egy termék a minimális követelményeknek sem felel meg. Hogyha fogyasztóként valamilyen panaszod van egy termékkel kapcsolatban, akkor 2017. január 1-től a panaszoddal elsősorban a területileg illetékes járási hivatalhoz fordulhatsz (ha nem tudod, hogy hol találod, akkor ezen az oldalon kapsz egy kis segítséget hozzá! Érdemes lehet mindezeken felül még a nagyobb drogériák honlapján elolvasni a szavatossággal és a jótállással (erről a témáról egyébként korábban már olvashattál a blogon is) kapcsolatos információkat is, mert akkor biztos nem érhet meglepetés egy-egy félresikerült vásárlás után, amikor a jogaidat akarod érvényesíteni!

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!