Segítség, hamis fesztiváljegyet adtak el nekem!

Forrás: Ez jogos | 2019 július 12.

Kedves Réka! Olyan problémával fordulnék hozzád, hogy vettem a neten egy jegyeladós csoportban egy lánytól két jegyet fesztiválra, de amikor a párommal be akartunk menni a rendezvényre, akkor közölték, hogy a jegyünket már úgy tűnik, hogy felhasználták. Szóval a jegyeinkkel, amiket megvásároltunk, végül nem tudtunk bemenni a koncertekre. Eléggé kétségbe estünk, a lányt utána nem értük el telefonon sem és azóta sincs hír róla… Végül vettünk két jegyet a helyszínen sokkal drágábban, mert egyszerűen nem tudtunk mit csinálni. A kérdésem az lenne, hogy ilyenkor mit lehet tenni? Van egyáltalán erre valamilyen megoldás? Köszönöm szépen előre is! Martina

Fotó: Profimedia – Red Dot

Napsütés, vízpart, fröccsök, koncertek… Idén is elérkeztünk a fesztiválszezonhoz. Szinte már nincs is olyan nap, hogy ne lenne valamilyen rendezvény. Két évvel ezelőtt már elég sok mindenre kitértem a bejegyzésemben a fesztiválokkal kapcsolatban, és ezek még most is érvényesek természetesen, de Martina kérdése egy olyan témát érint, amivel érdemes foglalkozni.

Azt biztos tudod, hogy amikor belépsz a fesztiválra, akkor a megvásárolt jegyedet kicserélik egy karszalagra a beléptető kapunál. Ez általában rendben zajlik, de a kérdés az, hogy mit tehetsz akkor, hogyha azt mondják neked, hogy a jegyed nem érvényes/más már érvényesítette és te nem mehetsz be. Sajnos előfordul, hogy nem érvényes jegyeket készítenek, vagy ugyanazt a jegyet több embernek is értékesítik. Ilyenkor a fesztiválon a beengedő kapunál sajnos az ügyintéző is elég tehetetlen. Ő csak azt látja a rendszerben, hogy a jegyed érvénytelen, vagy hogy már valakinek adott esetben kiadták. Ilyenkor, hogyha nem a hivatalos jegyárusító helytől vásároltál jegyet, vagy ha ugyan tőlük vásároltál, de nem figyeltél rá megfelelően, és az azon található egyedi azonosítódat valaki lemásolta, akkor velük szemben nem tudsz semmilyen jogot sem érvényesíteni. Éppen ezért fokozottan kell ügyelned arra, hogy a megvásárolt jegyedhez senki se férhessen hozzá!

Mit tudsz tenni, ha valaki érvénytelen jegyet ad el neked? Nos, nem lesz egyszerű dolgod. Polgári jogi eljárásban érvényesítheted a jogaidat, hiszen a másik fél nem úgy és nem azt teljesíti, amiben megállapodtatok, hiszen te azért fizettél neki a jegyért, hogy az alkalmas legyen arra, hogy azzal a rendezvényre belépj, ám ez nem tudott megvalósulni. Adott esetben viszont ez az eljárás költséges lehet és el is húzódhat, ezért ha mégis arra adod a fejed, hogy nem hagyod annyiban az ügyet, akkor javaslom, hogy keress egy ügyvédet, és kérd ki a tanácsát! A másik pedig, ami egy büntetőjogi szemlélet, hogy ez az egész kamujegy árusítás megfeleltethető a Büntető Törvénykönyvben szereplő csalás bűntettének, hiszen ezt az elkövető jogtalan haszonszerzés végett követi el, mást tévedésbe ejt, és ezzel kárt okoz. Értékhatártól (50.000Ft) és meghatározott súlyosító körülményektől függ az, hogy bűncselekményről vagy szabálysértésről beszélünk az adott esetben. Tehát az is reális lehetőség, hogy a rendőrséget keresed fel az üggyel kapcsolatban.

Mindezek ellenére szerintem a leghatékonyabb eszköz a megelőzés. Nyilván ez már akkor nem nyugtat, amikor megtörtént a baj, de ha még nem voltál ilyen helyzetben, akkor fontos tudnod, hogy hogyan kerülheted el ezt.  Ha online veszel jegyet, csak olyan helyről vedd, ami biztonságos, a jegyek hitelességét ellenőrzi, és garantálja, hogy érvényes jegyet kapsz. Vannak olyan oldalak, melyek garanciát vállalnak a jegyek eredetiségére! Ha mondjuk a Facebookon találsz valakit, aki jegyet ad el neked, akkor győződj meg róla, hogy nem kamuprofilról próbálnak átverni, intézz személyes találkozót (ha lehet) az eladóval, cseréljetek telefonszámot, mindenképp legyen elérhetőséged hozzá arra az esetre, ha a jeggyel probléma lenne.  Persze azért nem kell mindig mindenkiről a legrosszabbat feltételezni. Sokaknak egyszerűen közbejön valami, és ezért adják el a jegyeiket, és ezzel nincs is semmi probléma, ők nem akarnak átverni senkit. Csak sajnos sokan trükköznek a jegyekkel és ezért már muszáj mindig óvatosabbnak lenni.

Összefoglalva tehát, az a legegyszerűbb megoldás annak érdekében, hogy ezt az egész problémakört elkerüld, hogy lehetőleg hivatalos jegyárusító helytől vásárolj jegyet (vagy megbízható személytől), és a megvásárolt jegyedre pedig figyelj nagyon, tartsd biztos helyen!  Jó szórakozást kívánok neked!

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!