Ezt jelenti a foglaló, ha ingatlant vásárolsz

Forrás: Ez jogos | 2019 július 19.

Szia Réka! A férjemmel friss házasokként ingatlanvásárlásra adtuk a fejünket, és már ki is néztünk egy szép házat, az eladóval megegyeztünk a vételárban, nemsokára esedékes lesz a szerződéskötés is. Olvasgattunk a témában cikkeket, és a foglaló kifejezés elég gyakran került elénk, ugyanakkor nem teljesen világos számomra, hogy a foglaló miért hasznos a szerződés biztosítékaként. Tudnál nekünk erről bővebb információval szolgálni? Köszi! Adél

Fotó: Profimedia – Red Dot

Nem mindenki tudja azt, hogy mi a foglaló, miben tér el az előlegtől és hogy a foglaló pontosan mire is szolgál, miért hasznos. A foglaló egy létező szerződés megerősítésére szolgál, tehát a foglaló az a pénz, amit a másik félnek azért fizetsz, hogy a kötelezettségvállalást megerősítsd. Tehát foglalót csak úgy nem lehet átadni, kell hozzá egy szerződés, valamilyen kötelezettségvállalás, hiszen a foglalónak az a célja, hogy ezt erősítse. A foglaló ezen rendeltetésének a szerződésből egyértelműen ki kell tűnnie.  Azért fontos, hogy a szerződésben rögzítsétek azt, hogy az átadásra kerülő pénz foglaló, mert ha erre nem figyeltek oda, és a szerződésből ez egyértelműen nem derül ki, akkor az átadott pénz előlegnek minősül, amire viszont más szabályok vonatkoznak. Hogyha előleget adsz, és a szerződés meghiúsul akkor az előleg visszajár annak, aki adta, teljesen függetlenül attól, hogy ki felel azért, hogy a szerződés meghiúsult. A szerződésben való megfelelő rögzítéssel egyébként nem hiszem, hogy lesz bármilyen problémád, ugyanis a szerződést készítő ügyvédek ezt kifejezetten bele szokták írni a szerződésbe, a megfelelő kifejezéseket használva. Maga a foglaló a hétköznapi életben legtöbbször az ingatlanvásárlással együtt merül fel, azonban érdemes tudnod arról, hogy más szerződéses kötelezettségvállalásnak a megerősítéseként is lehet foglalót adni!

Hogyha minden rendben zajlik, és a szerződést teljesítik, akkor a tartozás a foglaló összegével csökken. Egy ingatlan megvételekor tehát a vételár megfizetésekor a foglalóként már átadott összeget nem kell kifizetni. Pontosabban tehát a foglaló beleszámít az ingatlan vételárába. Abban az esetben, ha viszont a szerződés meghiúsul, és ez valamelyik félnek a hibája, akkor a másik felet a foglaló némileg kompenzálja. Ingatlan adásvétele esetén, ha például te vagy a vevő, és az eladó hibájából meghiúsul a teljesítés, akkor az eladó a tőled kapott foglalónak a kétszeresét köteles neked visszafizetni. Ha viszont a te hibádból hiúsul meg a szerződés teljesítése, akkor sajnos a foglalót elveszted. Tehát ha a foglalót adó fél felelős a meghiúsulásért, akkor ő a foglalót elveszíti, ha pedig az a fél a felelős, aki kapta a foglalót, akkor neki azt kétszeresen kell visszafizetnie. Hogyha a szerződés teljesítése olyan okból hiúsul meg, amiért se te, se a másik fél nem felelős, akkor a foglaló visszajár. Ugyanez a helyzet áll fenn akkor is, hogyha a szerződés meghiúsulásáért mindketten felelősek vagytok.

Kérdéses lehet még a foglaló összege. Ez alapvetően a feleknek a megállapodásától függ, viszont fontos, hogy a Ptk.-ban van egy olyan rendelkezés, hogy a túlzott mértékű foglalót a kötelezett kérelmére a bíróság méréskelheti. Ilyenkor a bíróság több szempontot is figyelembe vesz, hogy eldöntse, hogy túlzott-e a mértéke a foglalónak. A gyakorlatban ingatlan adásvételeknél az ingatlan vételárának a 10%-a szokott lenni a foglaló, ez a leggyakoribb, de ahogy említettem, ez az összeg természetesen megállapodás kérdése elsősorban. A foglalót nem kell feltétlenül a szerződés aláírásakor átadni, a szerződés teljesítési ideje alatt bármikor lehet, lényegében a felek ebben is szabadon megállapodhatnak. Lényeges még kiemelni azt is, hogy a foglaló elvesztése vagy kétszeres visszatérítése nem mentesít a szerződésszegés következményei alól, tehát a szerződésszegés miatt lehet ettől függetlenül is jogot érvényesíteni!

A foglaló tehát azért jó, mert ha komoly a szándék, akkor ezt mindkét oldalon még inkább megerősíti, ez tényleges biztosítékot nyújt, hiszen az eladó és a vevő is kötve van a szerződés teljesítéséhez, hiszen ha valamelyik felelős lenne a szerződés meghiúsulásáért, akkor igencsak fájdalmas lenne a foglaló miatt ennek a következménye.

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!