Így zajlik valójában egy válás

Forrás: Ez jogos | 2019 augusztus 23.

Kedves Réka! Sajnos a férjemmel megromlott a házasságunk, és úgy döntöttünk, hogy jobb lenne, ha külön folytatnánk az életünket. Teljesen békésen egyeztünk meg ebben, nincsen vita, de azért én mégis aggódom. Mire kell számítanom a válás során? Egyáltalán, hogy zajlik le ez az egész folyamat? Köszönöm előre is! Kata

(Fotó: Us Getty Images)

Ha a házastársaddal, akivel egyszer még azt gondoltad, hogy az életed fogod leélni, megromlik a kapcsolatotok, és már mindketten úgy látjátok, hogy nincs értelme érte küzdeni, akkor jön az a gondolat, hogy váljatok el egymástól. Maga a válás lelkileg nyilvánvalóan megviseli az embert, és arra én nem tudlak felkészíteni, hogy akkor mit fogsz átélni, ugyanakkor a jogi részét ezzel a bejegyzéssel egy kicsit közelebb tudom hozni, és így legalább már azon nem kell majd aggódnod, hogy hogyan is zajlik le egy ilyen jogi procedúra.

Mivel ez egy elég nagy téma, és (sajnos) sok-sok embert érint, úgy gondoltam, hogy érdemes róla két bejegyzést is írni, a folytatást keressétek jövőhéten a blogon!

Amikor valakivel összeházasodsz, nyilván nem merül fel benned az a gondolat, hogy ennek egyszer vége lehet, hiszen mégis ki gondolna erre?! Ugyanakkor ha megnézed a statisztikákat, akkor láthatod, hogy a házasságok igen jelentős százaléka válással végződik. Fontos tudatosítani azt, hogy a házasság felbontásához bírósági, peres eljárás szükséges, szóval ezt nem lehet egyszerűbben lerendezni, még akkor sem, ha mindketten egyetértetek az összes olyan kérdésben, amit rendezni kell.

A házasság két módon szűnhet meg a hatályos törvény szerint: vagy valamelyik házastársnak a halálával, vagy pedig bírósági felbontással. A válással a házasság megszűnik, a házastársi egység nem létezik onnantól már többé. Fontos, hogy ez nem azt jelenti, hogy a házasság érvénytelen! Egyszerűen csak megszűnik a házasság, és ennek vannak jogi következményei is.

A Polgári Törvénykönyv szerint: „a bíróság a házasságot bármelyik házastárs kérelmére felbontja, ha az teljesen és helyrehozhatatlanul megromlott.” A bíróság a teljes és helyrehozhatatlan megromlást nem vizsgálja, hogyha a felek a házasság felbontását megegyezésük alapján, végleges elhatározással, közösen kérik. Erre akkor van lehetőség, hogyha a felek bizonyos kérdésekben megegyeznek és ezt az egyezséget a bíróság jóváhagyja. Ilyen kérdések a gyermekek kapcsán a szülői felügyeleti jognak a gyakorlása (vagyis, hogy ki nevelje a továbbiakban a gyermeket a saját háztartásában), a gyermek tartása (milyen összeg, milyen időközönként stb.), házastársi tartás (ha jogosult rá valamelyik fél), a kapcsolattartás a gyerekkel, és a házastársi közös lakás sorsa (ki használja a továbbiakban).

A törvény is kiemeli, de ez szerintem is a legfontosabb, hogy a házasság felbontásánál a gyermeknek az érdekét figyelembe kell venni, és a szülői felügyelet gyakorlásának meghatározásánál, a kapcsolattartásnál, és a gyermek tartásánál az ő érdekeinek kell elsődlegesen érvényesülni. Nyilvánvaló módon, hogyha nincsen közös gyermeketek, akkor azokról a kérdésekről nem kell megállapodnotok.

Hogyan lehet a bontópert elkezdeni? Nos, valamelyik félnek be kell nyújtania egy keresetlevelet a házastársa ellen, és ebben kell kérnie azt, hogy bontsák fel a házasságukat. Ilyenkor csatolni kell bizonyos iratokat is, méghozzá a házassági anyakönyvi kivonatot, illetve, ha született közös gyermeketek, akkor neki(k) a születési anyakönyvi kivonatát, és vannak egyéb olyan iratok is, amik szükségesek lehetnek, a ti helyzetetektől függően. Mindezek mellett meg kell fizetni az illetéket is. Az illeték jelenleg 30.000 forint, ugyanakkor van lehetőség költségmentességet kérni, hogyha a feltételek adottak hozzá (rászorultság esetén). Aki a keresetlevelet benyújtja, ő lesz a felperes, a másik fél pedig az alperes. Tulajdonképpen ennek a megkülönböztetésnek nem sok jelentősége van akkor, hogyha közös megegyezés van. De az fontos ugyanakkor, hogyha közös megegyezés alapján, egyezséggel válnátok el, akkor amikor a keresetlevelet beadjátok, a megállapodásotokat is mellékeljétek!

Sokszor hallottam már azt a kérdést, hogy na de mi van akkor, hogyha csak az egyik fél akar elválni, akkor mit lehet csinálni… Nem kell ezt túlgondolni: a bontópert akkor is meg lehet indítani minden probléma nélkül, hogyha csak egyikőtök szeretne elválni.

Az első tárgyalásra úgy kerül sor, hogy a bíróság a felperest és az alperest is megidézi. A válást személyesen kell intézni, nem küldheted el valamelyik barátnődet magad helyett, még meghatalmazással sem, sőt az ügyvéded sem intézheti ezt nélküled, szükség van a személyes megjelenésedre a bíróságon. Az első tárgyaláson a bíróság meghallgatja a feleket és kísérletet tesz a békítésre is. Persze ez nem igazán szokott beválni, ugyanakkor hogyha a felek mégis kibékülnek, akkor a bíróság megszünteti a pert, és a házasság folytatódik tovább, tehát a válásnak a gondolatát is elfelejthetitek.

Hogyha nincs köztetek megegyezés, akkor sajnos lassabb lesz a házasság megszüntetése, hiszen ilyenkor általában több tárgyalás van. Ha csak az egyik fél szeretne elválni, akkor a bíróság a házasság megromlásához vezető okokat tárja fel, hiszen ebben a helyzetben elképzelhetetlen az, hogy közös megegyezés legyen az ügyben. Ilyenkor fel kell tárni azokat az okokat, melyek a kapcsolatnak a megromlásához vezettek, illetve ha van gyermek is, akkor minden olyan körülményt fel kell deríteni, ami alapján dönteni lehet arról, hogy a gyermeket érintő kérdésekben mi lenne számára a legjobb. Hogyha a házasság megromlásához vezető okokat fel kell tárnia a bíróságnak, akkor ez már csak abból kiindulva is nehézkesebben zajlik, mintha lenne köztetek egyezség, hogy itt szükség van egyéb bizonyítékokra, esetleg szakértőre is.  Azt tehát láthatod, hogy a kompromisszumokkal sokkal jobban jártok, mintha vitáznátok és hosszú ideig húzódna a pereskedés.

Hogyha nem tudtok megegyezni, de alapvetően nem rossz a viszonyotok, és mindketten szeretnétek megoldást találni erre a helyzetre, de nem a hosszú pereskedést akarjátok, akkor érdemes megfontolnotok a mediátori szolgáltatást. Nem azt mondom, hogy ez akár a házasságotokat is megmentheti (bár semmi sem kizárt), de az biztos, hogy egy mediátor segít külső szemlélőként megoldásokat találni.

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!