Így zajlik valójában egy válás – 2. rész

Forrás: Ez jogos | 2019 augusztus 30.

Kedves Réka! Sajnos a férjemmel megromlott a házasságunk, és úgy döntöttünk, hogy jobb lenne, ha külön folytatnánk az életünket. Teljesen békésen egyeztünk meg ebben, nincsen vita, de azért én mégis aggódom. Mire kell számítanom a válás során? Egyáltalán, hogy zajlik le ez az egész folyamat? Köszönöm előre is! Kata

(Fotó: Us Getty Images)

Ahogy az előző bejegyzésemben említettem, a válás elég komplex, ráadásul sokakat érintő téma, ezért erről két bejegyzést is olvashatsz a blogon. Ez már a második rész, ezért ha múlt héten nem olvastad az elsőt, akkor ajánlom, hogy először kattints oda, és utána folytasd itt.

Nem lehet azt előre megjósolni, hogy kinek hogyan fog alakulni az élete, ugyanakkor én azt gondolom, hogy ez a téma már csak azért is fontos, mert ha kíváncsiságból most tájékozódsz, akkor a későbbiekben még ha olyan szerencsés is leszel, hogy téged ez a téma nem érint, tudsz majd tanácsot adni azoknak a barátaidnak, akiknek át kell élniük ezt a megterhelő procedúrát.

A válás érzelmileg és anyagilag is igen súlyos terheket hordoz. Az anyagi oldalt tekintve ott van a már említett illeték, az esetleges ügyvédnek a díja, valamint a házasságotok során megszerzett vagyonnak a megosztása.

Írtam már arról korábban is, hogyha van házassági vagyonjogi szerződésetek, akkor ez a házasság felbontásakor sokat segít, hiszen a vagyonon így nem kell egyezkedni, vitatkozni. Hogyha házassági vagyonjogi szerződésben nem rendelkeztek máshogy, akkor közöttetek a házasság alatt házassági vagyonközösség áll fenn, és ilyenkor a házastársi közös vagyon mindkettőtöket osztatlanul, egyenlő arányban illet meg. Ez azt jelenti, hogyha a házasságotok megszűnik, akkor a közös vagyonról meg kell állapodnotok/a bíróságnak döntenie kell róla. Hogyha viszont létrehoztok ilyen szerződést (ezt házasságkötés előtt szoktak kötni a felek általában, de vannak olyan esetek is, hogy már házasságban élők kötnek ilyen szerződést), akkor válás esetén pontosan kiszámítható minden anyagi következmény, vagyis nem fognak meglepetések érni. A házassági vagyonjogi szerződést egyébként is bármikor szabadon felbonthatjátok a jövőre nézve, de megszűnik akkor is, hogyha a bíróság megszünteti, vagy hogyha megszűnik a házassági életközösségetek.

Amióta az új Polági perrendtartás hatályos, kicsit megváltozott a válásnak a menete, ugyanis a vagyonjogi kérdések intézése már elválik a bontópertől, ugyanis a vagyonjogi kérdésekben a felek peren kívül is megállapodhatnak. Ez így ebben a formában segítséget nyújt ahhoz, hogy a jogvita hatékonyabban és gyorsabban lezárható legyen, ami ezek miatt nyilvánvalóan a gyerekek érdekét is szolgálja. Ha viszont nincs esély a megállapodásra, akkor a vagyonjogi helyzet intézése kapcsán is be kell nyújtania a felperesnek egy keresetet az illetékes bíróságra.

Szerintem mindenképpen jól jársz azzal, hogyha megkérsz egy ügyvédet, hogy segítsen a válásban, mert egyrészt akár a megállapodás megfogalmazásában is sokat tud segíteni, másrészt a válás érzelmileg sajnos így is mindenkit megvisel, komoly nyomokat hagy az emberben, sokat könnyít a helyzeten az, hogyha a jogi részét segít neked intézni egy olyan ember, aki abszolút szakértő a témában. Egy ügyvéd rengeteg tanácsot tud neked adni, ismeri a jogi lehetőségeket, és mivel már tapasztalt az ilyen helyzetekben, valószínűleg sok tippel tud hozzájárulni ahhoz, hogy a lehetőségekhez képest egy kicsit könnyebben élj meg egy ilyen szituációt.

Nagyon fontosnak tartom kiemelni azt, hogyha van gyermek, akkor a válásnál mindenképpen az ő érdekeit helyezzétek előtérbe! A gyereketek nem egy tárgy, akivel alkudozni lehet! Meg lehet oldani a házasság felbontását úgy, hogy minél kevésbé sérüljenek a gyerekek, de ehhez az kell, hogy mind a ketten törekedjetek erre! Véleményem szerint ez kiemelten fontos.

A válásnak számos oka lehet, nem szabad senkit sem bírálni emiatt, mert mindenkinek egészségesebb az, hogyha két olyan ember, akik látják, hogy közösen már nincs esélyük a boldogságra, inkább elengedik egymás kezét, minthogy egy olyan élethelyzetben ragadjanak, amiben folyamatosan boldogtalanok és sérülnek (ráadásul nem csak ők, de ha van gyermek, akkor ő főképp)!

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!