Minden, amit a lakásvásárlásról tudni akartál

Forrás: Ez jogos | 2019 szeptember 6.

Szia Réka! A férjemmel lakást szeretnénk vásárolni, igazából szerintünk már megvan „a lakás”, viszont én arról érdeklődnék nálad, hogy mire kell ilyenkor különösen figyelnünk, van valami, ami kiemelten fontos? Illetve még valami, mi ebben az adózás dologban nem vagyunk túl profik, ebben tudnál segíteni, hogy ez ilyenkor hogy megy? Nagyon köszönjük! Rita

(Fotó: Us Getty Images)

Hogyha megtaláltad álmaid ingatlanát, akkor első lépésként az eladóval szóban vagy írásban meg kell egyeznetek az ügylet lebonyolításában, valamint ügyvédet kell választanotok, hiszen az ingatlan adásvételi szerződést ügyvédnek kell ellenjegyeznie. Ezen túl pedig a következő lépésed tulajdoni lapnak a lekérése legyen, ezt az ügyvéd meg tudja oldani. Ez azért fontos nagyon, mert láthatod azonnal, hogyha van valamilyen teher az ingatlanon, illetve a lakás alapterülete is minden kétséget kizáróan kiderül így. Fontos az előzetes tájékozódás, ne úgy kösd meg a szerződést, hogy csak arra hagyatkozol, amit az eladó neked elmondott. Törekedj arra, hogy az adásvételi szerződés elkészítésével olyan ügyvédet bízz meg, aki minden kérdésedre szívesen válaszol és nem akarja letudni az egész ügyletet minimális energiabefektetéssel.  Az adásvételi szerződés megkötéséhez szükség lesz egy tulajdoni lapra, illetve meghatározott személyes okmányokra (személyi, lakcímkártya, adóigazolvány), de persze mindezeken kívül még sok olyan dolog lehet, ami a helyzetetektől függően kelleni fog.

Hogyha olyan ingatlant vásároltok, amin van valamilyen teher (pl. haszonélvezeti jog, jelzálog stb.), akkor nagyon fontos, hogy körültekintően járjatok el. Az eladótól kérjetek egy hivatalos igazolást arról, hogy a teher jogosultja milyen összeg kifizetése után adja ki a törléshez szükséges nyilatkozatot. Kérdezz rá az eladónál arra is, hogy van e elővásárlási jogosult (bár alapvetően a tulajdoni lapon, illetve az ingatlan nyilvántartásban szinte minden szerepel), mert ha van, akkor az megnehezítheti a dolgotokat.

Amikor megkötitek az adásvételi szerződést, akkor abban azt is rögzíteni kell, hogy mi az az időpont, ameddig az eladónak a birtokodba kell bocsátania az ingatlant. Érdemes ilyenkor a szerződésbe foglalni kötbért is, vagyis hogyha az eladó késik a birtokbaadással, akkor neked, mint vevőnek, naponta egy meghatározott összeget kell megfizetnie. A vételáron, birtokbaadáson túl mindenképp állapodjatok meg abban is, hogy az ingatlanban milyen berendezési tárgyak maradnak, hiszen egyes eladók szinte mindent otthagynak, ugyanakkor sokan meg mindent elvisznek a lakásból.  Ha már minden kérdést tisztáztatok, a szerződés tervezetét is mindketten átnéztétek és megfelelőnek tartjátok, utána nincs már más hátra, mint egyeztetni egy időpontot az ügyvéddel, és végül pedig megkötni a szerződést.

Fontos lehet tisztába tenni a fogalmakat az adózással és az illetékkel kapcsolatban. Hogyha ingatlant vásárolsz, akkor vagyonszerzési illetéket kell fizetned. Ha pedig eladsz egy ingatlant, akkor felmerülhet személyi jövedelemadó fizetési kötelezettséged. Személyi jövedelemadót abban az esetben kell fizetni, hogyha az ingatlant a szerzést követő 5 éven belül adod el.

Az illetéket nem mindig teljes összegben kell megfizetni, ugyanis ha a lakás adásvétele előtti 3 éven belül, vagy az azt követő egy éven belül eladsz egy lakást, akkor az illeték alapjából levonható az eladott lakásnak az értéke. Az illeték jelenleg a jogszabály szerint 4%. Illetékmentességet kapsz abban az esetben, hogyha az előbb leírt időtartamokban eladott lakás forgalmi értéke nagyobb, mint a megvásárolt lakásnak a forgalmi értéke. Ha tehát a lakásvásárlás előtti 3 éven belül, vagy azt követően 1 éven belül te drágábban adod el a lakásod, mint amennyiért veszel, akkor nem kell illetéket fizetned.  Mindezek a szabályok a lakástulajdon (az 1990.évi XCIII. törvény 102. § (1) bekezdés f) pontja alapján lakástulajdon a lakás céljára létesített és az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan a hozzá tartozó földrészlettel. Lakásnak minősül az építési engedély szerint lakóház céljára létesülő építmény is, amennyiben annak készültségi foka a szerkezetkész állapotot (elkészült és ráépített tetőszerkezet) eléri. (…) ) adásvételére vonatkoznak, nem minden ingatlanra!!!

Ha javasolhatok még egy dolgot, ami nem annyira jogi, inkább praktikus tanács, akkor az az lenne, hogy mindenképp térképezd fel a lakást alaposan, ha tudsz, beszélgess a szomszédokkal, nézd meg a környéket, és akár többször, különböző fényviszonyokban is nézd meg a lakást. Sok olyan hibára fény derülhet így, amit egy megnézés alapján még nem biztos, hogy látnál!

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!