Ez lehet az oka, ha nem engednek be egy szórakozóhelyre

Forrás: Ez jogos | 2019 szeptember 27.

Hello Réka! Múlthétvégén elmentünk bulizni a barátaimmal egy olyan szórakozóhelyre, amiről eddig egészen jókat hallottunk, viszont az egyik barátomat nem engedték be, mert a biztonsági őrök szerint nem volt a bulihoz megfelelően felöltözve. Ilyet tényleg csinálhatnak? A másik pedig az, hogy elég sokszor hallottam az elmúlt időszakban, hogy vannak olyan helyek, ahova nem engednek be olyan embereket, akik a biztonságiaknak nem szimpatikusak, például sok olyan hír volt, hogy romákat nem engedtek be szórakozóhelyekre. Ezt megtehetik? Lehet tenni valamit ilyenkor? Köszönöm a válaszod előre is! Heni

Fotó: Us Getty Images

Manapság alig látunk már bulikat dress code és face control nélkül, úgyhogy nyilván ezek a fogalmak számodra sem ismeretlenek. A dress code egy olyan öltözetet ír elő, ami az adott szórakozóhelyen a belépéshez elvárt. Ebből rengeteg fajta van (pl.: elegant, white tie, smart casual stb.), ha nem tudod, hogy mit kéne felvenned, keress rá a neten, tuti rögtön érteni fogod, sok helyen foglalkoznak azzal, hogy meghatározzák, hogy melyik fogalom alá milyen öltözet tartozik. A face control lényege pedig inkább abban áll, hogy megnézik, hogy a korhatárnak megfelelsz-e, illetve ki szokták szűrni azokat az embereket, akik túlzottan illuminált állapotban akarnak a helyre bemenni, vagy balhéznak, így akadályozva meg azt, hogy más emberek szórakozását elrontsák a helyen. A face controlra szükség van, ez vitán felül áll, ugyanis mindenkinek be kell tartania az alapvető normákat. Ám nem mindegy, hogy ezt milyen módon érik el. Az mindenképp jó, hogy a szórakozókat igyekeznek védeni azoktól az emberektől, akik nem tudnának kulturáltan szórakozni, de nem biztos, hogy ezt egy ránézés alapján meg lehet ítélni, és igen, előfordulhat, hogy tévedés történik. Előfordul azonban az is, hogy face control kapcsán diszkriminálnak embereket. Ha zártkörű rendezvényről van szó valahol, akkor természetesen más a helyzet, ilyen esetben tényleg bárkinek a belépését elutasíthatják.

Szolgáltatások igénybevételénél, tehát a vendéglátó-ipari és a szórakozás céljára létrehozott intézményekben az egyenlő bánásmód követelményének megsértését jelenti, ha a védett tulajdonságok (ezek felsorolását keresd a 2003. évi CXXV. törvény 8.§-ban: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A0300125.TV) alapján megtagadják vagy mellőzik a szolgáltatás nyújtását, vagy az adott helyen rendelkezésre álló szolgáltatástól eltérő minőségű szolgáltatást nyújtanak, vagy hogyha olyan feliratot vagy jelzést helyeznek el, amiből azt a következtetést lehet levonni, hogy a szolgáltatásból valakit kizárnak.

Hogyha úgy érzed, hogy téged egy szórakozóhelyen alaptalanul megkülönböztettek másoktól, akkor vannak lehetőségeid természetesen! Hogyha valaha hátrányos megkülönböztetés ér téged, akkor abban az esetben az Egyenlő Bánásmód Hatóság segítségét kérheted. Származás miatt, nemi identitás, fogyatékosság stb. miatt, vagyis bármely védett tulajdonság miatt ért diszkrimináció miatt fordulhatsz ehhez a hatósághoz. A https://www.egyenlobanasmod.hu/hu/kerelem_benyujtasa linken el tudod olvasni, hogy pontosan hogyan tudsz kérelmet benyújtani, és annak mit kell tartalmaznia. Neked csak valószínűsítened kell, hogy hátrányos megkülönböztetés ért, az már a másik fél feladata, hogy bizonyítsa, hogy nem diszkriminált. Ezen kívül civil jogvédő szervezetekhez is fordulhatsz, ha nemzeti, etnikai kisebbség tagjaként ér hátrányos megkülönböztetés.  A helyszínen pedig a panaszkönyvet nyugodtan elkérheted, és leírhatod benne az esetet, ugyanis nagy eséllyel, ha a vezetőség majd olvassa azt, ki fogják vizsgálni a helyzetet annak érdekében, hogy többször ilyen ne forduljon elő.

Összefoglalva tehát, a hely jellegével azonosuló ruhát előírni lehet, ez nem hátrányos megkülönböztetés, csak ezt a hely szabályzatának, a buli leírásának tartalmaznia kell. A face control a nehezebb eset ebből a szempontból. Ha van egy szórakozóhely, ami alapvetően bárki számára nyitva áll, akkor az persze alkalmazhat face controlt, viszont a feltételeit rögzíteni kell, lehetőség szerint írásban. Tehát feltételeket lehet szabni, csak azok nem lehetnek diszkriminatívak. Vannak olyan helyek, amik pont azért népszerűek, mert kínálnak bizonyos színvonalat a vendégek számára, ezért nem engednek be bárkit, bármilyen ruhában. Értelemszerűen, ha az előírás az elegáns ruha, akkor melegítőben nem fognak beengedni, és ezen nem is érdemes felkapni a vizet. Tehát a nem megfelelő öltözet vagy a balhés viselkedés, szétcsúszott állapot alapos oka annak, hogy valaki ne engedjenek be egy helyre.

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!