Hétköznapi dolgok, amikkel tehetsz a környezetedért

Forrás: Ez jogos | 2019 október 4.

Szia Réka! Tudom, hogy ez nem annyira jogi kérdés, de mostanában rengeteget hallani a környezetkárosításról, a Föld állapotáról és a veszélyekről, és én arról szeretnék most érdeklődni, hogy ennek esetleg van valamilyen jogi oldala? Vagy mit tehetünk mi a hétköznapi éltünk során ezért a dologért? Köszi a választ! Tünde

Fotó: Profimedia – Red Dot

Valószínűleg te is hallottál az elmúlt időszakban az Amazonas égéséről, az emelkedő tengerszintről, az egyre több természeti katasztrófáról… Itt az ideje (és reméljük, hogy még nem késő!), hogy a környezetnek a védelem mindenki számára fontossá váljon, és közös értékünkként óvjuk azt.

Az Alaptörvény kimondja, hogy mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez, amely jog érvényesülését Magyarország többek között a környezet védelmének biztosításával segíti elő. Mindemellett az Alaptörvényben található az is, hogy Magyarország elismeri és érvényesíti mindenki jogát az egészséges környezethez, és aki a környezetben kárt okoz, az köteles azt helyreállítani, és ennek a helyreállításnak a költségét viselni. Sokan nem tudnak róla, de van törvény is a környezet védelméről, ez az 1995. évi LIII. törvény a környezet védelmének általános szabályairól. Érdekes olvasgatni, sok hasznos információval lehet gazdagodni belőle. A törvény elején olvashatod, hogy mivel a természeti örökség és a környezeti értékek a nemzeti vagyonnak a részei, ezért ennek a megőrzése, védelme, valamint a minőségének a javítása alapfeltétel az ember egészsége és az élővilág szempontjából. A törvénynek a célja az, hogy harmonikus kapcsolatot alakítson ki az ember és a környezete között, és hogy a környezet egészét magas szintűen védelmezze és biztosítsa a fenntartható fejlődést.

Tényleg nem annyira jogi kérdés ez, azonban attól még igen fontos. Hogyha valamilyen környezetkárosítást tapasztalsz, akkor ezzel szemben fel tudsz lépni te magad is! Mindig meg kell vizsgálni, hogy mi az adott környezeti probléma, amivel szemben fel akarsz lépni. Ha például valamilyen zajjal kapcsolatos panaszod van, vagy természeti területen történő illegális hulladéklerakással kapcsolatos, akkor a megyei kormányhivatalok megyeszékhelyén lévő járási hivatalainak a környezet-és természetvédelmi főosztályaihoz tudsz fordulni. Ezen kívül egyes esetekben a kormányhivatalok területileg illetékes járási hivatalokhoz (Budapesten a kerületi hivatalok) fordulhatsz, vagy az országos környezetvédelmi hatósághoz, vagy helyi ügyekkel a jegyzőhöz.  A jegyzőhöz kell fordulnod, hogyha valamilyen belterületi szemetelést észlelsz, vagy a közterületen fák kivágását stb. Hogyha részletesebben szeretnél tájékozódni arról, hogy melyik ügyben pontosan hova kell fordulnod, akkor tudom ajánlani a Greenpeace oldalát, ugyanis ott kétséget kizáróan minden egyes fontos információt megtalálsz!

A rendőrséghez is fordulhatsz egyébként súlyos esetekben, ugyanis nem árt azt tudnod, hogy a Büntető Törvénykönyv alapján a környezetkárosítás bűncselekmény! A törvény alapján az, aki a földet, a levegőt, a vizet, az élővilágot, vagy ezeknek az összetevőit jelentős mértékű szennyezéssel vagy más módon veszélyezteti; vagy olyan mértékben károsítja, hogy annak természetes, vagy korábbi állapota csak beavatkozással, vagy azzal akár azzal sem állítható helyre, az bűntettet követ el, és szabadságvesztéssel büntetendő. A törvény alapján a szennyezés a föld, a levegő, a víz, az élővilág, valamint ezeknek az összetevőinek jogszabályban, vagy pedig hatósági határozatban megállapított kibocsátási határértéket meghaladó terhelése.

A környezetvédelem egy globális probléma, amivel globális szinten kell foglalkozni, ugyanakkor ez nem ok arra, hogy te egyéni szinten ne tegyél semmit. Van pár apró dolog, amivel te is hozzájárulhatsz ahhoz, hogy kíméletesen bánjunk a környezetünkkel. Először is, biztos ezerszer hallottad már, de ne vásárolj műanyag szatyrokat! Indulás előtt mindig dobj be egy kis zacskót a táskádba, hiszen nagyon kevés helyet foglal, de bármikor jól jöhet. A második dolog az, hogy annyira sok menő kulacsot lehet mostanában már kapni, eljött az ideje, hogy te is beszerezz egyet! Egyrészt szuper cukik, másrészt ha ebben viszel minden nap inni magadnak, akkor a környezettel is jót teszel, hiszen a műanyag flakonok nagy része sajnos nem hasznosítható újra. Ha mégis veszel olyan innivalót, ami palackozott, akkor legalább arra figyelj oda, hogy gyűjtsd össze ezeket és szelektív hulladékgyűjtőbe helyezd el. Végezetül még egy tipp, amit gondolom ezerszer hallottál már, de sosem árt ismételni: fogmosás közben tényleg zárd el a csapot! Rengeteg vizet megspórolsz ezzel, ráadásul még a pénztárcádnak is kedvezel, hiszen a hónap végén a vízszámlád nem lesz így olyan magas. Nem akarok egyébként ezzel kapcsolatban sokkal több mindent mondani, mert rengeteget olvashatsz erről olyan blogokon, amik kifejezetten a környezetvédelemmel foglalkoznak. Azt viszont tényleg javaslom, hogy kezdj el környezettudatosabban gondolkozni és élni, ugyanis ez a közös érdekünk, és hidd el, utódaink hálásak lesznek ezért!

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!