„Elvált szülőként külföldre költözhetek a gyerekemmel?”

Forrás: Ez jogos | 2019 október 18.

Szia Réka! A férjemmel két évvel ezelőtt elváltunk, a közös gyermekünket én nevelem, a volt férjem kéthetente hétvégén viszi el magához. A volt férjem nemrégiben jelezte, hogy elvinné majd februárban külföldre a lányunkat síelni. Ilyen még nem történt azóta, hogy elváltunk, így nem tudom, hogy ezzel kapcsolatban van-e valami különleges teendő (kell esetleg ehhez valami hivatalos meghatalmazás neki tőlem?). Ezzel kapcsolatban felmerült még egy kérdés bennem, egyelőre csak elméleti síkon: lehet, hogy pár éven belül kapnék külföldön munkát… Ha ez tényleg így alakul, akkor a volt férjem engedélye kell ahhoz, hogy a lányommal oda költözhessek? Mi van, ha nem akarja megengedni? Köszönöm a segítséged előre! Lilla

Fotó: Us Getty Images

Kezdjük talán ott az egész problémakört, hogy a házasság felbontása tekintetében a szülői felügyelet gyakorlásának és a szülő és a gyerek közötti kapcsolattartásnak a rendezése során a gyermek érdeke az, aminek elsődlegesen érvényesülnie kell. Ez az egész szabályozást áthatja.

A szülői felügyeletet a szülők közösen gyakorolhatják akkor is ha nem élnek együtt, amennyiben erről megállapodnak, vagy ha a gyámhatóság vagy a bíróság eltérően nem rendelkezik. A szülői felügyeletet a szülőknek egymással együttműködve kell gyakorolni, a gyermek megfelelő testi, szellemi, erkölcsi fejlődésének az érdekében. Ilyen esetben a szülők a szülői felügyelettel kapcsolatos jogokat és kötelezettségeket egymás között megoszthatják.

Ha a szülők külön élnek és nem tudnak megállapodni a szülői felügyeletről, akkor erről a bíróság dönt, meghatározva azt, hogy a szülői felügyeletet melyik szülő gyakorolja. Hogyha a bíróság az egyik felet feljogosítja a szülői felügyeletnek a gyakorlására, akkor a másik szülő a felügyeleti jogokat nem gyakorolhatja, csak a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben. Ilyen lényeges kérdés a huzamos időtartalmú vagy letelepedés céljából történő külföldi tartózkodás. Ha a szülők nem tudnak megegyezni ilyen lényegesnek tekintendő kérdésben, akkor ebben az esetben a gyámhatóság dönt erről. Fontos, hogy abban az esetben, ha csak az egyik szülő gyakorolja a felügyeleti jogot, akkor neki és a gyermekétől különélő szülőnek együtt kell működnie, méghozzá a gyermek kiegyensúlyozott fejlődése érdekében (de láthattad, hogy ez az együttműködési kötelezettség a közösen gyakorolt szülői felügyeleti jognál is jelen van).

Elég sok szülő elgondolkozik a válás után azon, hogy vajon a gyermekét a kapcsolattartás alkalmával elviheti-e nyaralni külföldre, és ha igen, akkor hogyan. A különélő szülő elviheti külföldre a gyermekét akár a másik szülőnek a kifejezett hozzájárulása nélkül is, de csak és kizárólag rövidebb időre, vagyis nem huzamos időre. Hogyha huzamosabb időre szeretné valamelyik szülő külföldre vinni a gyermekét, akkor ahhoz már szükség van a másik szülő hozzájárulására.

Ha csak rövidebb kiruccanásról van szó, akkor ehhez, amit korábban említettem (hogy nem kell a másik szülőnek a hozzájárulása) csak abban az esetben igaz, hogyha a szülők a szülői felügyeleti jogot közösen gyakorolják, vagy hogyha csak egyikük gyakorolja, de a másiknak a szülői felügyeleti jogát a bíróság nem vonta el. Persze ha a másik szülő külföldre viszi a gyermeketeket, akkor ennek a kapcsolattartásnak az ideje alatt kell történnie (de ha ti másban egyeztek meg magatok között, azzal semmi gond nincs természetesen). Tehát, ha a gyermekedet a volt házastársad rövid időre külföldre vinné, akkor ehhez nem kell az engedélyed, de nem lehet csak úgy gondolni egyet és elutazni a világ másik oldalára, mert téged erről tájékoztatnia kell (hova viszi, mettől-meddig stb.), ez egyértelműen következik az együttműködési kötelezettségből.

Hogyha te gyakorlod a szülői felügyeleti jogot, és szeretnél külföldre költözni a gyermekeddel, akkor viszont szükség van a másik szülőnek a hozzájárulására, hiszen ez a gyermek sorsát érintő lényeges kérdés. Hogyha a volt pároddal jogvita merül fel köztetek a gyermeketek kapcsán (nem járul hozzá a külföldre költözéshez), akkor a gyámhatósághoz fordulhatsz a problémáddal, ők döntenek ilyen helyzetekben.

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!