Ezt teheted, ha kóbor kisállatot találsz

Forrás: Ez jogos | 2019 október 25.

Szia Réka! Két nappal ezelőtt a párommal láttunk egy kóbor kutyust az utcán. Gondoltunk rá, hogy befogjuk, viszont nem tűnt elsőre olyan barátságosnak. Ma újra láttuk ezt a kutyát, és most tényleg azt éreztük, hogy már tennünk kell valamit. Tudnál segíteni abban, hogy ilyenkor mi a teendő, ha találunk egy kutyát? Meg ami még felmerült bennünk, az az, hogy ilyen esetben mi magunkhoz vehetjük a kutyát, vagy kell keresni a gazdáját? Kata

Us: Getty Images

Sajnos biztos veled is előfordult már, hogy kóbor állatot láttál valahol… Nagyon sokan elmennek mellettük, anélkül, hogy bármit is tennének, de ez nem a helyes magatartás! Persze az tény, hogy nem mindig lehet eldönteni, hogy az állat, amit látsz, az egy kóbor állat, vagy egy gazdis kutyus, aki csak kicsit távolabb ment a tulajdonosától. Mindenesetre az biztos, hogy tudok pár hasznos tippet adni neked, hogyha te is szeretnél hős lenni, és segíteni azoknak az állatoknak, akiknek erre szükségük van.

Mielőtt odamész egy kutyához, mérd fel a helyzetet, nehogy veszéllyel járjon rád nézve az, hogy segíteni szeretnél neki! Hívj szakembert abban az esetben, hogyha egyedül inkább nem mered megközelíteni az állatot, hiszen lehet, hogy egy nagyon aranyos kutyust találtál, viszont a sokk és a félelem agressziót válthat ki belőle.

Ha találsz egy kutyát, akkor természetesen először a helyszínen kérdezz körbe, hátha valaki tudja, hogy kihez tartozik az állat. Hogyha senkinek nem ismerős, akkor jöhet a következő lépés. Vidd el az állatot egy állatorvoshoz, ott a doki meg tudja nézni, hogy van-e benne chip. Ha igen, akkor onnantól sok dolog már nem lesz, hiszen a chipolvasó ki fogja dobni a gazdának az adatait és elérhetőségét. Egyszerűen csak értesítsd a gazdit (tehát hívd fel), ő pedig biztos kitörő örömmel fogja fogadni, hogy meglett a szeretett kutyusa.

Akkor van gond, hogyha nincs chip… Itt már azért nehezebb a helyzet, mert ilyenkor nincs kit hívnod, hogy vigye el a kutyát. Ki kell találnod, hogy amíg keresed a gazdiját, addig magadhoz tudod-e venni, vagy pedig ismerősöket kérsz meg, vagy menhelyeken próbálkozol, hogy helyezzék el az állatot. Sajnos azonban az gyakran előfordul, hogy a menhelyeken alig van, vagy egyáltalán nincsen hely. Legvégső esetben, ha nincs más opció, akkor a legközelebbi gyepmesteri teleppel kellene felvenni a kapcsolatot. Az internet egy hatalmas segítség azonban, érdemes képeket készíteni a kutyusról és kiposztolni, ismerősöket pedig megkérni, hogy osszák meg, hátha így eljut a gazdájához is. A neten tudsz keresni menhelyeket, ha pedig esetleg adott fajtához tartozó kutyulit találtál, akkor a fajtamentőkkel érdemes a kapcsolatot felvenni. A környéken akár plakátokat is kihelyezhetsz, hátha esetleg egy idősebb embernek kóborolt el a kutyája, és ő lehet, hogy interneten nem értesülne róla, hogy valaki megtalálta kedvencét. Általában ahhoz, hogy egy állatvédő szervezetnél bejelentsd az állatot, kell fénykép az állatról és jegyezd fel, hogy mikor és hol találtad, milyen a nagysága, neme, látsz-e rajta sérülést, vagy valamilyen betegség tüneteit. A te adataidat is el fogják kérni természetesen, hogy tudjanak értesíteni a továbbiakról.

Sok ember, ha talál egy kutyust valahol, akkor az egyik gondolata az, hogy akár meg is tarthatná, hiszen olyan cuki és kedves állat… Azonban az biztos, hogy amikor találsz egy kutyát, akkor te azonnal még nem fogadhatod örökbe. A megtaláló kötelezettségei tekintetében a PTK-nak a találásra vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni. A dolgoknál, az élő állatok kivételével egy év áll a tulajdonos rendelkezésére, hogy a dologért jelentkezzen. Élő állat esetén ez az időtartam csupán három hónap. A lehetőségeidhez képest mindent meg kell tenned annak az érdekében, hogy a tulajdonos visszakaphassa a kedvencét. Tehát ha van gazda és a chip alapján kiderül, hogy ki az, akkor őt haladéktalanul értesíteni kell arról, hogy az állat hol van. Hogyha nincs meg a gazdi, akkor három hónapig várni kell arra, hogy hátha előkerül a tulajdonos és ebben az esetben jöhetnek az egyéb eszközök arra, hogy megtaláld a gazdit. Ha tehát találsz egy kutyust és ugyan mindent megteszel annak érdekében, hogy az állatot a tulajdonos visszakaphassa (állatorvosnál chip ellenőrzése, plakátolás, neten posztolás, állatmenhelyek értesítése stb.), de a tulajdonos három hónapon belül az állatért nem jelentkezik, akkor utána már a tiéd lehet a kutyus.  Persze mielőtt magadhoz veszel egy állatot, mindenképp alaposan gondold át, hogy a te életed adta lehetőségekbe biztosan belefér-e ez. Anyagilag és energiailag, szabadidődet tekintve is készen kell állnod arra, hogy gazdi legyél!

Ne felejtsd el: a kutyák állatok, ők nem képesek megmenteni saját magukat, így nekünk kell segítenünk nekik, ne menjünk el mellettük segítség nélkül!

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!