Így posztolj a gyerekedről, hogy ne ütközz jogi akadályba

Forrás: Ez jogos | 2019 november 8.

Szia Réka! Arról szeretnélek kérdezni, hogy jogilag mennyire van az rendben, hogyha a gyerekemről képeket töltök fel a közösségi oldalakra? A gyerekem nem bánja, bár még kicsi, és igyekszem csak olyan képeket feltenni róla, amikkel később sem lehet gondja, de nem tudom, hogy ez így mennyire van rendben. Olvastam olyat is, hogy valaki pert indított a saját szülei ellen ilyen képek miatt. Mit tanácsolsz? Köszi előre is! Rita

Fotó: Us Getty Images

Biztos te is a napod jelentős részét töltöd a Facebook és az Instagram böngészésével, és biztos az sem ismeretlen számodra, hogy a szülők képeket töltenek fel a gyermekeikről, hiszen büszkék rájuk, és szeretnék megosztani az ismerőseikkel a boldog pillanatokat. A kérdés az, hogy jogilag van-e ezzel egyáltalán bármi probléma, és hogy mik azok a dolgok, amikre nem árt odafigyelni. Ha te is szoktál posztolni a gyermekedről, vagy ha tervezel majd a jövőben ilyen posztokat, akkor mindenképp ajánlom, hogy olvasd végig figyelmesen a bejegyzést, mert sok hasznos tippet olvashatsz benne! A legtöbb szülőt a képek posztolásakor az motiválja, hogy megmutathassa másoknak, hogy gyermeke mennyire ügyes és szép. A posztolás mennyisége viszont szerintem inkább emberfüggő, vannak olyanok, akik szeretnek többet megosztani másokkal az életükről, azonban vannak olyanok, akik egyébként is alig-alig posztolnak valamit.

Azt biztos te is tudod, hogy a neten magadról azt osztasz meg, amit csak szeretnél, ezzel nincsen gond. Az tehát minden kétséget kizáróan igaz, hogy mindenki eldöntheti, hogy róla milyen képek kerüljenek ki a közösségi oldalakra. Azonban a gyerekeknél ez nem ilyen egyszerű kérdés, hiszen amíg nem tudják a véleményüket kifejezésre juttatni, addig nehezen lehet eldönteni, hogy mi az, ami teljesen oké, és mi az, ami nem. Azt sem árt megjegyezni, hogy a gyermekednek is joga van a magánszférához! Azok a képek, amiket általában a szülők a gyermekeikről, a boldog családi pillanataikról megosztanak, az esetek igen nagy százalékában nem okoznak semmilyen sérelmes helyzetet.

A szülő dönt a gyermekével kapcsolatos dolgokban, tehát arról is, hogy milyen képeket oszt meg a közösségi oldalon róla, de nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a gyermeknek is joga van a magánszférához és véleménye kinyilvánításához. A jogi szabályozás alapján a gyermeknek a véleményét megfelelően figyelembe kell venni az életkorára és belátási képességére tekintettel. Szülőként pedig mindenkinek fontos feladata, hogy gyermekét megóvja nem csak az offline világ veszélyeitől, de az online világban jelen lévő fenyegetésektől is.

A legnagyobb fegyvered a rosszakarók ellen, ha az adatvédelemre folyamatos figyelmet fordítasz a közösségi médiában! Akár albumonként, képenként, bejegyzésenként is beállíthatod, hogy ki lássa azt a Facebookon! Mindnél ki lehet választani a nyilvánosságra vonatkozó beállításokat. Ezeket a saját védelmed érdekében is érdemes mindig beállítani, de ha a gyerkőcről posztolsz, akkor erre különösen nagy figyelmet fordíts, legyen inkább szűkebb azoknak a köre, akik azt a képet megnézhetik.

Ha a gyereked már idősebb, akkor érdemes vele megbeszélni, hogy mit töltesz fel róla, és ő mit szól hozzá. Ha nem szeretné, hogy egy kép kikerüljön róla a közösségi oldalakra, akkor ne tedd fel, hiába gondolod azt, hogy az a legcukibb kép a világon, akkor is tartsd tiszteletben az ő kérését! Ha kisebb is még a gyermeked, akkor is érdemes lehet neki megmutatni, hogy mit teszel ki róla, lehet beszélni erről a témáról, hiszen még ha fiatal is a gyermeked, akkor is joga van ahhoz, hogy a véleményét kinyilvánítsa olyan helyzetekben, amik érintik őt.

Mindig gondolj bele posztoláskor, hogy gyermeked vajon mit szól majd a feltöltött képhez kamaszként, és ha úgy érzed, hogy bizonytalan vagy és nem egyértelmű erre a válaszod, akkor azt a képet inkább hagyd meg magatoknak emlékbe, nem kell feltétlenül megosztani másokkal. Gondolj bele abba, hogy neked sem biztos, hogy tetszene az, hogyha majd amikor a gyereked idősebb lesz, lefotóz téged, például a strandon, és kiposztolja azt, mert ő úgy gondolja, hogy tök jó kép lett, de lehet, hogy te úgy gondolod, hogy borzasztóan előnytelen. Nyilván nem örülnél te sem egy ilyen szitunak. Ha tehát a gyereked idősebb lesz, és azt kéri, hogy törölj le bizonyos fotókat róla az oldalaidról, amik még akkor készültek, amikor kisebb volt, akkor hagyd neki! Ez az ő joga, szabadon dönthet arról ő is, hogy mi kerüljön ki róla, és mi nem. Fontos, hogy a gyermekedről meztelen, vagy kiszolgáltatott, megalázó helyzetben készült fotót soha ne tölts fel a netre! Ha ilyet posztolsz, akkor sajnos ezek a képek rosszszándékú emberekhez is eljuthatnak, ami kiemelten veszélyes lehet gyermekedre nézve. A gyermek megóvása érdekében arra is figyelj oda, hogy ne ossz meg olyan információkat a gyerekedről, ami alapján rosszszándékú emberek közel tudnak kerülni hozzá. Tehát ne posztold ki azt, hogy pontosan mi a napi rutinotok, mikor hol vagytok stb.

Külföldön egyébként volt már arra példa, hogy a gyermek beperelte a saját szüleit a megosztott képek miatt. Azért szerintem elég meredek az, hogy a gyermek, aki betölti a 18. életévét, beperli a saját szüleit… Persze lehet, hogy sérelmes volt számára ezeknek a képeknek a nyilvánosságra kerülése, de azért az nyilvánvaló, hogy egy ilyen helyzetnek van más megoldása, nem kell rögtön pereskedni. Ugyanakkor, ha valaki hiába kéri a szüleit, hogy ne tegyék ezt, de a szép szó nem használ, akkor igen, előfordulhat, hogy ez a megoldás marad, de ez nem valami jellemző.

Tehát akkor a legfontosabbak még egyszer: állítsd be az adatvédelmi beállításoknál a közösségi oldalakon, hogy a képeidet csak az ismerőseid láthassák, így azok kisebb eséllyel kerülnek illetéktelen személyek szeme elé. Ezen kívül figyelj arra, hogy mit posztolsz, intim részei ne látszódjanak a gyermekednek, és mindig gondolj bele, hogy a későbbiekben rá lehet-e valamilyen negatív hatása annak, amit éppen posztolsz. Nem kell tehát radikális megoldásokhoz folyamodni és teljesen leállni a posztolással, szimplán csak okosan kell kezelni ezt a kérdést és akkor nem lesz ebből gond!

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!