Segítség, a tulaj nem adja vissza a kauciót!

Forrás: Ez jogos | 2019 november 15.

Kedves Réka! Két hét múlva fogok kiköltözni abból a bérelt lakásból, ahol eddig laktam, azonban a tulajok már jelezték, hogy a kauciót nem biztos, hogy vissza fogják adni. Én nem igazán értettem ezt, hiszen mindent normálisan használtam a lakásban, kárt nem okoztam. Nyilván, mivel ott éltem 4 évet, ezért használatban volt minden, de semmi nem ment tönkre vagy ilyesmi… Mit tehetek akkor, ha úgy érzem, hogy indokolatlanul vonnak le a visszajáró összegből, vagy ha egyáltalán nem akarják visszaadni nekem? Köszönöm a válaszod! Julianna

Fotó: Profimedia – Red Dot

Ha bérelt lakásban élsz, akkor nagyon valószínű, hogy amikor szerződést kötöttetek, akkor egy meghatározott összeget kaucióként átadtál a bérbeadónak. Mindig érdekes ez a kaució kérdés, hiszen nem egyértelmű, hogy akkor, ha el akarsz onnan költözni, akkor azt az összeget majd lelakhatod, vagy visszautalják neked, vagy akkor mégis mi lesz annak a sorsa… Ezt jó esetben a szerződéskötéskor letisztázod a bérbeadóval, de azért gondolom nem leplek meg azzal, ha azt mondom, hogy ez sokszor mégsem így alakul.

Azt le kell szögezni már az elején, hogy ennek az összegnek, amit a bérbeadónak bérlőként adsz, a köznyelv alapján a neve kaució, viszont valójában jogilag a szakszó erre az óvadék, de a kettő ugyanazt jelenti. Ezt a jogintézményt a Polgári Törvénykönyv szabályozza. A bérleti szerződés megkötésekor tehát a bérlőtől kér egy meghatározott összeget a bérbeadó biztosítékként, amit, ha minden jól megy, akkor a bérleti időtartam végével visszaad a bérlőnek. Ez az összeg arra szolgál, hogyha a bérlő nem fizeti a bérleti díjat, károkat okoz az ingatlanban stb., akkor ezeknek a terhe ne teljesen a bérbeadón legyen, hiszen ebből így ezeket a költségeket tudja fedezni. Az viszont biztos, hogy a kauciót a szerződésben meghatározott okból lehet csak felhasználni és mindenféleképpen el kell számolni vele a bérlő felé. Tehát ezzel a bérbeadó be tudja biztosítani magát olyan esetekre, amikor a bérlő nem teljesíti az ő kötelezettségeit.  Ez az összeg, amit a bérlő átad a bérbeadónak, általában egy-kéthavi bérleti díjnak felel meg. Azt viszont érdemes megjegyezni, hogy amennyiben a bérbeadó olyan összeget kérne tőled, amely a havi bérleti díjad háromszorosát meghaladja, akkor a bíróság a kérelmedre ezt a túlzott mértékű biztosítékot mérsékelheti.

A kaució nem része a bérleti díjnak, ami azt jelenti, hogyha nem kerül felhasználásra, akkor a bérleti időszak végén visszajár a bérlőnek. Hogyha a bérbeadó felhasznált ebből valamennyit, akkor ezzel viszont el kell számolni és a maradékot kell kifizetnie a bérlőnek kiköltözésekor. Akár a kaució egészét, akár annak csak egy meghatározott részét használja fel a bérbeadó, mindenképp el kell számolni ezzel az összeggel és fontos annak igazolása, hogy jogszerű volt a felhasználása. Hogyha a kaució felhasználására akkor kerül sor, amikor még a lakásban élsz, akkor a bérbeadó követelheti tőled, hogy pótold vissza azt az összeget, amit a kaucióból felhasznált.

Sokszor előfordul, hogy a bérlő lelakja a kauciót, és akkor az utolsó 1-2 hónapban nem fizet bérleti díjat. Ez a felek megállapodásától függ, tehát van rá lehetőség, de azért ezzel nem árt vigyáznia a bérbeadóknak, hiszen ebben az időszakban is történhet károkozás a lakásban, és akkor már nem lesz ott a kaució, amivel a legegyszerűbben kezelni lehetne a helyzetet.

Ami még nagyon fontos: sokan azt gondolják, hogyha ők mondják fel a bérleti szerződést, akkor a kaució nem jár vissza… Természetesen ez nincs így, határozatlan idejű szerződés esetén bármilyen okból is szűnik meg a szerződés, a kaució visszajár, hogyha megfelelő állapotban adja vissza a bérlő az ingatlant. Fontos azonban az, hogyha határozott idejű szerződést kötöttetek, és idő előtt felmondod azt, akkor ezzel is kárt okozol a bérbeadónak, így ilyenkor jogot formálhat a kaucióra.

A nagy kérdés az, hogy mi van akkor, hogyha ugyan teljesen rendben hagyod ott a lakást, ám a bérbeadó nem akarja visszaadni a kauciót… Ilyenkor fontos, hogy ne kezdj fenyegetőzésbe, fel se merüljön benned az, hogy valamit tönkreteszel a lakásban, vagy elviszel valamit onnan. Ilyenkor érdemes lehet közjegyzőhöz fordulni, és fizetési meghagyás útján érdemes visszaszerezni a pénzt. Pont emiatt indokolt mindenképp olyan bérleti szerződést kötni, amit szakember készít el. Nekik van már ebben tapasztalatuk, tudják, hogy mire kell figyelni, nem fognak elsiklani olyan dolgok felett, amiket ti nem gondolnátok olyan fontosnak.  Fontos tehát, hogyha a szép szó nem használ a bérbeadónál, akkor jogi úton szerezd vissza a pénzed, ne kezdj önkényeskedésbe!

A kaució nem jár vissza abban az esetben, hogyha a lakásban olyan kár keletkezett, amiket a bérlő okozott a magatartásával vagy pedig szándékos cselekedetével van összefüggésben. Azonban hogyha a lakást használod, akkor természetesen van állapotromlás, de mivel ez a lakás rendeltetésszerű használatából ered, ezért ez nem tartozik azon esetek körébe, amikor nem jár vissza a kaució. Hangsúlyozom azonban ismét, hogy a szerződésben mindenképp érdemes alaposan megfogalmazni azokat az eseteket amikor a kaució nem jár vissza.  Károkozás tehát az, ami nem a lakás rendeltetésszerű használatából ered, például a falak megrongálása, szék eltörése, ablaktörés stb.

Ha szeretnéd elkerülni az esetleges konfliktusokat, akkor tartsd észben ezeket az alapvető szabályokat, és így szuperül felkészült bérlő leszel. 😊

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!