Ezt teheted, ha módosítják a munkaszerződésedet

Forrás: Ez jogos | 2020 január 17.

Szia Réka! A munkahelyemen merült fel az a probléma, hogy a főnökünk szeretné, hogyha módosítanánk a munkaszerződésünket, állítása szerint ez így nekünk is jobb lesz, meg neki is… De nem vagyok benne biztos, hogy én is szeretném ezt a módosítást. Az lenne a kérdésem, hogyha a főnök azt mondja, hogy módosítsuk a munkaszerződést, akkor nekem azt mindenképp el kell fogadnom? Kirúghat azért, mert nem fogadom el a módosítást? Mennyi beleszólásom van ebbe? Előre is köszönöm a segítséged! Dóra

Fotó: Profimedia – Red Dot

Igen gyakori az a szituáció, amikor a főnök az alkalmazottak elé áll, kezében egy munkaszerződés-módosítással, majd átadja azt azzal a mondattal kísérve, hogy akkor azt el kéne fogadni… Ha pedig a munkavállaló nincs tisztában az erre vonatkozó szabályokkal, akkor nagyon könnyen előfordulhat, hogy alá fogja azt írni akkor is, ha valójában nem szívesen tenné.

A legalapvetőbb dolog, amit tudnod kell, az az, hogy a munkaszerződést a feleknek a közös megállapodása alapján lehet módosítani. Tehát a válasz, hogy nem, nem kötelező a munkaszerződést módosítani. Elméletben téged nem érhet semmilyen hátrány amiatt, hogy nem egyezel bele a munkaszerződés módosításába. Ilyenkor szokott viszont sok esetben az jönni, hogyha te nem írod alá a módosítást, akkor ki leszel rúgva… Nos, ez teljesen jogellenes, ha emiatt bocsátanak el, akkor bíróság előtt ezt megtámadhatod!

A módosítást kezdeményezheted akár te is, akár a munkáltatód is, de az már világos, hogy nem kötelező a másik félnek elfogadni azt. Jó esetben az igények egyeznek, és akkor nincs probléma az elfogadással, a gond akkor merül fel, hogyha valamelyik fél számára nem lenne előnyös a módosítás.

Fontos, hogy megjegyezd, hogy a munkaszerződés módosítása és módosulása nem ugyanazt jelenti! Ha a munkaszerződés módosul, akkor az azt jelenti, hogy a felek akaratán kívüli okból, mintegy automatikusan fog módosulni a szerződés, míg, ha módosításról van szó, akkor az a ti akaratotokból történik, tehát ott a megállapodásotokra, közös megegyezésetekre van szükség. A módosulásnak tipikus esete, hogyha a munkabér nem éri el a minimálbért egy esetleges emelés után (tehát ha a törvény hatályba lép, utána), akkor a munkabér miatt a munkaszerződés módosul.

A munkaszerződés módosításánál a munkaszerződés megkötésére irányadó szabályokat kell figyelembe venni, tehát a munkaszerződést írásban kell módosítani. Ha a munkáltató a munkabéred emeli, akkor ezért biztos nem fogsz panaszkodni, és szívesen aláírod majd a módosítást. Ellenben, ha véletlenül nem foglalnátok mégse írásba az emelést, akkor lényegében ezt te, mint munkavállaló, ráutaló magatartással is elfogadhatod, és ilyenkor utólag már a főnök nem vonhatja vissza a béremelést arra hivatkozva, hogy nincs írásba foglalva.

Vannak olyan kivételes esetek, amikor kötelező módosítani a munkaszerződést. Ilyen például az, hogyha valaki szülési szabadságon vagy más hosszabb, fizetés nélküli szabadságon van, akkor amikor visszatérne a munkába, a munkáltató köteles a munkabért módosítani, hogy az megfeleljen az időközben történt átlagos éves béremeléseknek (tekintettel természetesen a munkakörre).  Ilyen az az eset is, amikor a munkavállaló a várandósság megállapításától kezdve a gyermekének egyéves koráig nem foglalkoztatható a munkakörében, így neki az egészségi állapotának megfelelő munkakört kell ajánlani. Még érdemes megemlíteni azt is, hogy a munkavállaló kérheti a gyermekének hároméves koráig a munkáltatótól, hogy a munkaszerződésben a munkaidőt 4 órás részmunkaidőre módosítsák.

Összefoglalva tehát a legfontosabbakat, a lényeg abban áll, hogy a munkaszerződés módosításához alapesetben a munkavállaló és a munkáltató közös megegyezésére van szükség, és ha a munkavállaló nem írja alá azt a módosítást, amit a munkáltatója elé tesz, akkor ez nem lehet ok arra, hogy felmondjanak neki!

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!