Ilyen büntetésre számíthat, aki álhíreket terjeszt

Forrás: Ez jogos | 2020 március 6.

Szia Réka! Mostanában sok olyat olvastam, hogy bizonyos emberek ellen feljelentést tettek rémhírterjesztés miatt…Engem ugyan ez nem érint, de kíváncsivá tett, hogy ez mit is jelenthet. Pontosan mikor követi ezt el valaki? Mi kell ahhoz, hogy valaki elkövesse ezt a bűncselekményt? Ezt tényleg büntethetik akár börtönnel is? Köszi a válaszod! Klára

Mostanában sokat olvashattál arról a neten, hogy rémhírterjesztés miatt tett valaki feljelentést, vagy hogy akár ezért a bűncselekményért 3 év szabadságvesztés büntetést is lehet kapni. Nem tudod azonban, hogy pontosan mi is ennek a bűncselekménynek a tartalma? Olvasd tovább a bejegyzésem, és segítek abban, hogy pontosan megértsd, hogy mi is a rémhírterjesztés, miért kell büntetni, és pontosan mikor követi ezt el valaki. 

Fotó: Profimedia – Red Dot

A Büntető Törvénykönyv alapján rémhírterjesztést követ el, aki „közveszély színhelyén nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely a közveszély színhelyén alkalmas az emberek nagyobb csoportjában zavar vagy nyugtalanság keltésére.” Aki ezt a bűncselekményt elköveti, bűntett miatt akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Miért kell ezt büntetni? Azért, mert a köznyugalom megóvása fontos érdek! Ha valaki rémhíreket terjeszt, akkor valójában valótlan tényeket állít, ráadásul ez sok emberhez is eljuthat, és ezzel embereket akár komolyan meg is ijeszthet, akár pánikot is kelthet…

Ki teszi ezt? Aki zavar vagy nyugtalanság keltésére alkalmas valótlan vagy elferdített tényt állít, illetve híresztel. Ténynek minősül a múltban lejátszódott vagy a jelenben folyamatban lévő esemény, történés, magatartás. Tehát ha valaki ’tényt állít’, akkor az egy múltban létezett, vagy jelenben létező eseményről vagy történésről való, személyes tapasztalaton, vagy egyéni meggyőződésen alapuló közlés. A ’híresztelés’ már kicsit más, az azt jelenti, hogy valaki olyan tényt ad tovább, amit más állított, vagyis más mondott neki. Fontos a valótlanság, elferdítettség. Ha valaki a valósággal egyező tényt állít, az nem lesz bűncselekmény még akkor sem, ha amúgy nyugtalanságot vagy zavart kelt emberek nagyobb csoportjában! Az is lényeges, hogy ez közveszély színhelyén az emberek nagyobb csoportjában zavar vagy nyugtalanság keltésére alkalmas legyen. Nem kell tehát az, hogy ténylegesen zavart vagy nyugtalanságot keltsen ez, elég már az is a bűncselekményhez, ha az arra alkalmas! A Btk. alapján a nagy nyilvánosságon a bűncselekménynek a sajtótermék, médiaszolgáltatás, sokszorosítás vagy elektronikus hírközlő hálózaton való közzététel útján történő elkövetését is érteni kell. Tehát a bűncselekményt írásban is el lehet követni, interneten is akár.

Felmerülhet benned a kérdés, hogy mi is az az emberek nagyobb csoportja, mi számít annak. Akkor beszélünk emberek nagyobb csoportjáról, ha a közveszély színhelyén egyidejűleg jelenlévők egyszeri ránézéssel nem állapítható meg, hogy hányan vannak. Még egy fontos fogalmat kell tisztázni, ami pedig az, hogy mi is a közveszély színhelye.  Olyan hely, amikor a sérelem bekövetkezésének reális lehetősége meg nem határozható, vagy nagyobb számú meghatározott személyt vagy jelentős értékű anyagi javakat fenyeget.

Miért csinál ilyet bárki is? Azért, mert van, aki kihasználja a bizonytalan helyzeteket és azt, hogy az emberek több infóhoz akarnak jutni bizonyos témákban, ezért mindent elolvasnak és meghallgatnak. A rémhíreket terjesztők pedig a cikkeknek kattintásvadász címeket adnak, és az oldalon a hirdetőfelületeknek köszönhetően profitálnak abból, hogy az emberek ezeket elolvassák, megnyitják. Te mit tehetsz ezek ellen? Persze tehetsz feljelentést, hogyha úgy látod, hogy valaki elköveti ezt a bűncselekményt, de ami még ennél is fontosabb, hogy a rémhíreknek ne dőlj be! Mindig olyan helyről szerezz információt, amelyek megbízhatóságát már jól ismered!

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!