Ezekkel az adókkal számolj, ha lakást veszel vagy adsz el

Forrás: Ez jogos | 2020 március 13.

Szia Réka! Infókat szeretnék tőled kérni, hogy hogyan is néz ki az ingatlan vásárlás utáni vagyonszerzési illeték, mennyit kell fizetni, meg hogy megy ez? Mi van akkor, ha el is adok ingatlant a közeljövőben? Ez változtat valamit a helyzeten? Eladás után is van valami, amit be kell fizetni, vagy csak a vásárlásnál? Köszi szépen a választ! Mária

Fotó: US Getty Images

Az azért általában ismerős mindenkinek, hogy ingatlan vásárlása után vagyonszerzési illetéket kell fizetni, de kevésbé ismert dolog az, hogy ingatlan eladása után felmerülhet adófizetési kötelezettség. Fontos tisztába tenni a fogalmakat az adózással és az illetékkel kapcsolatban. Hogyha ingatlant vásárolsz, akkor vagyonszerzési illetéket kell fizetned, azonban ha eladsz egy ingatlant, akkor adót fizetsz esetlegesen, ugyanis felmerülhet személyi jövedelemadó fizetési kötelezettséged.

Kezdjük az ingatlan vásárlása után fizetendő vagyonszerzési illetékkel. Az illeték jelenleg a jogszabály szerint a vételár 4%-a. Az illetéket nem mindig teljes összegben kell megfizetni, ugyanis ha a lakás adásvétele előtti 3 éven belül, vagy az azt követő egy éven belül eladsz egy lakást, akkor az illeték alapjából levonható az eladott lakásnak az értéke. Illetékmentességet kapsz abban az esetben, hogyha az előbb leírt időtartamokban eladott lakás forgalmi értéke nagyobb, mint a megvásárolt lakásnak a forgalmi értéke. Ha tehát a lakásvásárlás előtti 3 éven belül, vagy azt követően 1 éven belül te drágábban adod el a lakásod, mint amennyiért veszel, akkor nem kell illetéket fizetned. Mindezek a szabályok a lakástulajdon (az 1990.évi XCIII. törvény 102. § (1) bekezdés f) pontja alapján: lakástulajdon a lakás céljára létesített és az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan a hozzá tartozó földrészlettel. Lakásnak minősül az építési engedély szerint lakóház céljára létesülő építmény is, amennyiben annak készültségi foka a szerkezetkész állapotot (elkészült és ráépített tetőszerkezet) eléri. (…) ) adásvételére vonatkoznak, nem minden ingatlanra!!!

Tehát akkor nézzük ezt meg egy példán keresztül. Ha veszek egy lakást 30 millió forintért, akkor vagyonszerzési illetékként 1.200.000 forintot kéne megfizetnem. Ha azonban például a vétel előtt eladtam a lakásomat, a vásárlást megelőző 3 éven belül 20 millió forintért, akkor csak a kettő különbözete, tehát 10 millió forint után kell vagyonszerzési illetéket fizetnem (tehát a 10 millió forint 4%-át, ami ugye 400.000 Ft). Hangsúlyozom azonban még egyszer, ezek a szabályok nem minden ingatlanra vonatkoznak, hanem csak a lakástulajdonra!

Nézzük meg a kérdés második felét is: lehet, hogyha eladsz egy ingatlant, akkor személyi jövedelemadót kell fizetned utána. Miért kell fizetni ezt az adót? Azért, mert az az összeg, amit az eladott ingatlan után kapsz, vagyonátruházásból származó jövedelemnek minősül. Ezt fel kell tüntetni az adóbevallásban és e jövedelem után kell személyi jövedelemadót fizetni.

Mikor nem kell fizetni az eladás után adót? Akkor, hogyha az eladási ár és az az ár, amennyiért te veszed az ingatlant, megegyezik, vagy ha csak épp annyival magasabb az eladási ár, ami megfelel pl.: az ügyvédnek járó díjnak, vagy az ingatlanos díjának. Tehát akkor, ha „nem nyersz” rajta, tehát nincs belőle jövedelmed. Illetve, ha már eltelt 5 év az ingatlan megszerzése óta, akkor szintén nem kell adót fizetni (ráadásul közben is csökken a fizetendő adónak a mértéke: a megszerzés évétől számítva a második évben 90%-a, harmadik évben 60%-a, negyedik évben pedig 30%-a annak, amit az első évben kéne fizetni). Az adóból egyébként bizonyos költségeket le is lehet vonni, el lehet számolni, erre mindenképp figyelj oda!

Hogy lehet ezt kiszámolni? Nem túl bonyolult, az eladási árból levonod a vételárat és az elszámolható költséget, ezzel megkapod az adóalapot, a fizetendő adó pedig az adóalap 15%-a (tehát adóalap*0,15), ugyanis a személyi jövedelemadó kulcsa 15%. De ha annyira nem szeretnél matekozni, akkor a neten szuper kalkulátorokat találhatsz, amikkel ezt 1 perc alatt kiszámolhatod!

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!