Mit tehetek, ha nem kaptam meg egy fontos levelet?

Forrás: Ez jogos | 2020 március 20.

Szia Réka! Az elmúlt időszakban három hetet kórházban töltöttem betegség miatt. Amikor hazamentem, akkor láttam meg a postaládámban, hogy kaptam egy hivatalos iratot, kétszer is próbálták kézbesíteni, de nyilván ez nem sikerült, hiszen nem voltam otthon, és arra sem kértem meg senkit, hogy ellenőrizze a postaládámat. Tudom, hogy van valami olyan szabály, hogyha nem tudják nekem kézbesíteni a levelet, akkor meghatározott idő után mégis kézbesítettnek fogják tekinteni. Nekem ez most ebben a szituban nagyon nem lenne jó. Hogy is van ez akkor pontosan? Illetve van valami lehetőségem arra, hogy kifogásoljam ezt? Köszi a válaszod! Beáta

Fotó: Profimedia – Red Dot

Sokszor előfordul az az emberekkel, hogy nem nézik a postaládájukat egy ideig, vagy amikor elmennek nyaralni hosszabb időre, elfelejtenek szólni valakinek, hogy néha nézzen már rá, hogy érkezett-e valami. Lehet, hogy nem számítasz rá, de akkor is bármikor kaphatsz hivatalos levelet. Azzal nincs gond, ha nem vagy otthon akkor, amikor kiviszik, hiszen a postás erről hagy egy értesítőt, és akkor bemész a postára, átveszed és kész… De mi van akkor, ha valaki nem tesz így? Ha nem foglalkozik vele, vagy elköltözött pont akkor és így nem is tud róla, hogy hivatalos levele érkezett? Ebben a bejegyzésben ezekre a kérdésekre igyekszem választ adni, a kézbesítési fikció és a kézbesítési kifogás szabályainak elmagyarázásával.

Kezdjük talán onnan, hogy mit is jelent az, hogy kézbesítési fikció. A fikció lényegében azt jelenti, hogy valónak fogadunk el valami olyat, ami egyébként valótlan.  A Polgári Perrendtartás szabályai alapján, ha valakinek bírósági iratot kézbesítenének, akkor azt a kézbesítés megkísérlésének a napján kézbesítettnek kell tekinteni, hogyha a címzett megtagadja annak átvételét. Ha pedig a kézbesítés azért sikertelen, mert a címzett nem vette azt át (tehát a bírósághoz az „nem kereste” jelzéssel érkezett vissza), akkor a kézbesítés második megkísérlésének napját követő ötödik munkanapon az iratot kézbesítettnek kell tekinteni. Azért van erre szükség, mert hogyha ez a szabály nem lenne, akkor valaki azzal, hogy nem vesz át egy iratot, egy eljárásnak az útjába állhatna, vagy így nem tudnának határozatok jogerőre emelkedni.

Fontos az is, hogyha keresetlevelet, illetve eljárást befejező érdemi határozatot kézbesítenének, akkor a bíróság a kézbesítési fikció beállásáról a címzettet tájékoztatja, méghozzá nyolc munkanapon belül (egyszerű postai küldeményben). Ebben az értesítésben a bíróság tájékoztatást ad a kifogásra vonatkozó szabályokról is. Az viszont szerintem egy szuper dolog, hogyha a bíróságnak a címzett e-mail címét bejelentették, akkor az értesítést oda is meg kell küldeni.

Lehet tenni valamit a kézbesítési fikció ellen? Igen, van rá lehetőség, ami a kézbesítési kifogás. A kifogás előterjesztéstét annál a bíróságnál kell megtenni, amelynek az eljárása alatt a kézbesítés történt, méghozzá a kézbesítési fikció beálltáról, vagy ha kézbesítési fikció alkalmazása nélkül kellett kézbesítettnek tekinteni az iratot, akkor a kézbesítésről történő tudomásszerzés napjától számított 15 napon belül.  Azonban fontos azt tudni, hogy ezen a határidőn kívül van egy olyan szabály is, hogy a kézbesítési fikció beálltától vagy a kézbesítés napjától számított 3 hónap elteltével már nincs helye a kifogás benyújtásának. Ez alól kivétel persze van, például az, hogyha ezek az eljárást megindító irathoz kapcsolódnak, akkor az eljárás folyamatban léte alatt csak a 15 napos, előbb említett szabály irányadó. Ugyanígy kivétel ez alól a végrehajtási eljárás is, ott a szabály az, hogyha a kézbesítettnek tekintendő határozat jogerőre emelkedett, akkor a címzett a végrehajtás alatt, a végrehajtásra irányuló eljárásról való tudomásszerzéstől számított 15 napon belül terjesztheti elő a kifogást.

Mi az az ok, ami miatt ezt a kifogás előterjeszthető? Egyrészt az, hogyha a címzett azért nem vehette át a bírósági iratot, mert a kézbesítés az erre vonatkozó jogszabályok megsértésével történt, vagy más okból nem volt szabályszerű; vagy ha önhibáján kívül nem volt módja azt átvenni (tipikusan ilyen eset egyébként az, amit Bea is kérdezett, amikor valaki kórházban van). Amikor valaki előterjeszti a kifogást, abban mindenképpen meg kell jelölni azokat a tényeket és körülményeket, amik vagy a szabálytalanságot igazolják, vagy az önhibán kívüliséget valószínűsítik.

Végezetül azt szeretném még megjegyezni, hogyha korábban ugyanezt a jogintézményt kézbesítési vélelemként ismerted, akkor nyugi, ez lényegében ugyanaz a jogintézmény még mindig, a kézbesítési vélelem a kézbesítési fikciónak régebbi elnevezése, az új terminológia az új Polgári Perrendtartás óta használatos.

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!