Ezt jelenti pontosan, hogy veszélyhelyzet van az országban

Forrás: Ez jogos | 2020 április 17.

Szia Réka! Jelenleg ugye veszélyhelyzet van az országban, én ezzel kapcsolatban szeretnék tőled kérdezni. Nem igazán tudom, hogy ez mit jelent, hogy ilyenkor mi történik, csak azt tudom, hogy rosszul hangzik ez az egész. Tudnál segíteni nekem abban, hogy elmagyarázod, hogy a veszélyhelyzet pontosan mit is takar, mi az, amit laikusként érdemes lehet erről tudni? Köszönöm szépen! Rita

Fotó: Profimedia – Red Dot

Tömeges megbetegedést okozó járvány, járványveszély idején veszélyhelyzet rendelhető el. A koronavírusra tekintettel, annak megjelenése, terjedése következtében Magyarország Kormánya március 11-én veszélyhelyzetet hirdetett ki. Magát a veszélyhelyzetet a Kormány jogosult kihirdetni rendeleti úton.

Magyarország Alaptörvényének 53. cikke alapján a „Kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás vagy ipari szerencsétlenség esetén, valamint ezek következményeinek az elhárítása érdekében veszélyhelyzetet hirdet ki, és sarkalatos törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseket vezethet be”. Mit érdemes erről tudni? Elsősorban azt mindenképp, hogy a Kormány ilyenkor, tehát veszélyhelyzetben rendeletet alkothat, és ezzel akár törvényi rendelkezésektől is eltérhet, rendkívüli intézkedéseket hozhat. Az ilyen rendelet alapvetően 15 napig marad hatályban, ám ez meghosszabbítható az Országgyűlés felhatalmazása alapján. Ha a veszélyhelyzet megszűnik, az ilyen rendelet hatályát veszti.

Különleges jogrendben sem lehet az Alaptörvényt, annak alkalmazását felfüggeszteni, illetve vannak olyan alapvető jogok, amik ilyenkor sem korlátozhatóak. Az Alaptörvény határozza azt meg, hogy mely jogot korlátozhatóak veszélyhelyzetben, és melyek azok, amelyeket ilyenkor sem lehet korlátozni. Többek közt korlátozható a szabadsághoz való jog, a békés gyülekezéshez való jog, a tulajdonhoz való jog is, ám ilyenkor sem korlátozható az élethez való jog, az emberi méltósághoz való jog, a kínzás, a kegyetlen, megalázó és embertelen bánásmód tilalma, illetőleg az ártatlanság vélelme és a védelemhez való jog büntetőeljárások során.

Ahogy már említettem, ilyenkor a Kormány rendeletei felülírhatnak bizonyos törvényeket, és ilyenkor a polgármester/főpolgármester az illetékességi területén megszervezi a védekezést és irányítja azt. Törvények alkalmazásának felfüggesztését sarkalatos törvényben meghatározottak szerint lehet megtenni. A sarkalatos törvény olyan törvény, aminek elfogadásához az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges. Mi ennek az egésznek az indoka? Az, hogy olyan helyzet áll elő, amikor gyorsan kell lépéseket tenni, nem lehet az általános rendhez igazodni ilyenkor, másfajta intézkedések, másfajta szabályok kellenek.

Milyen rendkívüli intézkedések hozhatóak? Például be lehet tiltani rendezvényeket, a közlekedés is korlátozható, kijárási tilalmat is be lehet vezetni. Ezeken kívül is sok más rendkívüli intézkedés hozható, ezekről részletesebben A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény V. Fejezetében olvashatsz. Nyilván az, hogy milyen intézkedésekre kerül sor, attól függ, hogy mi az adott veszélyhelyzet. Teljesen más intézkedések lehetnek indokoltak elemi csapás esetén, mint egy világjárvány idején.

Fontos az, hogy ezeket a korlátozásokat ne úgy fogd fel, hogy téged bármilyen jogodtól meg akarnak fosztani, hanem sokkal inkább úgy, hogy ez a biztonságodat, és a helyzet mielőbbi megoldását szolgálja! Ha tehetitek, maradjatok otthon! Vigyázzatok magatokra, mindenkinek kitartást kívánok erre az időszakra!

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!