Mit tehetek, ha nem akarják visszafizetni a kölcsönadott pénzemet?

Forrás: Ez jogos | 2020 július 3.

Kedves Réka! Tartoznak nekem egy elég nagy összeggel, és szeretném ezt már minél gyorsabban kézhez kapni. Persze próbálkoztam már azzal, hogy szépen megkértem az illetőt, hogy fizesse vissza a tartozását, de ez nem volt sikeres… Nem nagyon szeretnék hosszú pereskedésekbe kezdeni, ezért is írok neked, hátha van ennek valami egyszerűbb módja. Előre is köszönöm a segítséged! Kata

Fotó: Profimedia – Red Dot

Kata kérdésére létezik egy nagyon egyszerű megoldás, ami nem más, mint a fizetési meghagyásos eljárás. Ebben a bejegyzésben ennek az alapszabályait fogom bemutatni, a leglényegesebb információkra koncentrálva. Lehet, hogy találkozni fogsz szakszavakkal is, de igyekszem érhetően elmagyarázni az eljárás lényegét, ám hogyha valami a végére sem tiszta, akkor ne aggódj, mert ha elmész egy közjegyzőhöz, ő mindent alaposan el fog mondani neked!

A fizetési meghagyásos (fmh) eljárás egy egyszerűsített eljárás, mely a közjegyzők hatáskörébe tartozik. Ez a lejárt (tehát ha már esedékes lenne az, hogy fizessen, aki tartozik) pénzkövetelések érvényesítésére használható. 3 millió forintos pénzkövetelés alatt kötelező először ilyen eljárást indítani (ha nem tartozik a kizárt esetek közé), 3 millió és 30 millió forint között választható ez az út, de akár lehet rögtön pert is indítani, harminc millió forint fölött pedig nem lehet fizetési meghagyásos eljárást indítani.

Mik is azok a kizárt esetek? Nincs helye ennek az eljárásnak akkor, hogyha vagy a jogosultnak, vagy a kötelezettnek nincsen ismert belföldi kézbesítési címe; vagy ha a követelés többek között (ha a törvényt megnézed [https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0900050.tv], akkor abban ezt részletesebben is láthatod kifejtve) munkaviszonyból ered és tárgya a jogviszony keletkezése, módosulása, megszűnése, vagy kötelezettség vétkes megszegése miatti jogkövetkezmény;  vagy hogyha a követelés összege meghaladja a 30 millió forintot; ha a követelés zálogjogi jogviszonyból ered, illetve hogyha az eljárásban több jogosult, több kötelezett szerepel és a követelések között több, nem azonos követelés szerepel. Ezekben az esetekben tehát nincs lehetőség erre az eljárásra.

A kérelmet három formában lehet benyújtani: papír alapon, elektronikusan, illetve szóban a közjegyző előtt. Azért jó elektronikusan benyújtani, mert akkor három munkanapon belül intézik el, ha szóban, vagy papír alapon terjeszted elő, akkor 15 napon belül.  Fontos lehet még tudni azt, hogy bármelyik közjegyzőhöz benyújthatsz ilyen kérelmet! Tehát az ország egész területén illetékesek a közjegyzők a fizetési meghagyásos eljárásban. De ahogy már említettem, elektronikusan is be lehet nyújtani ezt a beadványt [https://fmh.mokk.hu/], ezt könnyen megteheted, hogyha van e-személyi igazolványod.  Én azt javaslom, hogyha ez életed első fizetési meghagyása és nincsen melletted egy olyan ember, aki ebben már gyakorlott, akkor menj el inkább egy közjegyzőhöz, nyújtsd be szóban a kérelmet, mert akkor biztos, hogy minden megfelelő lesz, hiszen a közjegyző tud neked segíteni.

Az eljárásnak van díja, ezt akkor kell megfizetni, amikor a kérelmet benyújtod. Mértéke a pénzkövetelés összegének a 3%-a, minimum 8.000Ft, annyiszor 1.600Ft, ahány fél az eljárásban részt vesz, de maximum 300.000Ft lehet a díj.

A kötelezett (tehát aki tartozik neked) a kézbesítéskor fog értesülni arról, hogy ellene eljárás van folyamatban. Hogyha a kötelezett elismer, vagy nem nyilatkozik, akkor az fmh a kézhezvételt követő 16. napon jogerőssé válik, és hogyha ezt követően nem fizet, akkor a jogosult (vagyis te, aki benyújtottad a kérelmet) végrehajtást kezdeményezhet. Hogyha a kötelezett nem ismeri el a pénzkövetelést, és ellentmondással él, akkor az eljárás perré fog alakulni. Innentől már nem a közjegyző hatáskörébe tartozik ez az eljárás, hanem a peres eljárás a bíróságon fog folyni.  Az ellentmondást annak a közjegyzőnek kell megküldeni, aki az ügyben eljárt, a kézhezvételt követő tizenöt napon belül.

Ahogy már említettem, hogyha a fizetési meghagyás jogerőre emelkedik, akkor kérni lehet annak a végrehajtását. Ezt annál a közjegyzőnél kell kérni, akinél jogerőre emelkedett az fmh. Azonban a végrehajtás elrendelésének is van díja, a végrehajtást kérőnek kell megfizetni, ez annak az összegnek, aminek a végrehajtását kívánod, a járulékok nélküli összegének 1%-a, minimum 8.000Ft, maximum 150.000Ft.

Lezárásként összefoglalva az eljárás a lényege az, hogy a jogosult, tehát aki azt állítja, hogy a kötelezett tartozik neki, egy egyoldalú kérelemre fizetési meghagyást bocsáttat ki a közjegyzővel. Az fmh tehát egy gyors és hatékony eszköz arra, hogy behajthasd a lejárt pénzköveteléseket!

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!