Minden, amit az öröklésről tudni akartál

Forrás: Ez jogos | 2020 július 10.

Kedves Réka! Sajnos nagyon nehéz helyzetben van most a családom. Egy közeli rokonom nagyon beteg, várhatóan hónapokon belül itt fog hagyni minket. A halála így is elég fájdalmas lesz, de most tudomást szereztem arról, hogy az öröklés nem annyira evidens és egyszerű dolog, mint ahogy én azt eddig hittem… Tudnál nekem segíteni abban, hogy a hagyatéki eljárás során mire számíthatunk, ez az eljárás tulajdonképpen milyen célt szolgál? Kicsit könnyebb lenne ez a helyzet, ha már előre fel tudnánk készülni rá. Előre is nagyon köszi a segítséget! Gerda

Fotó: Profimedia – Red Dot

Egy szerettünk halála mindig fájdalmas, ugyanakkor ilyenkor vannak hivatalos teendők, amiket nem lehet megkerülni. Én most ezzel a bejegyzéssel megpróbálok segítséget nyújtani ahhoz, hogyha egy ilyen nehéz helyzetbe kerülsz, akkor legalább már legyen arról némi információd, hogy milyen eljárás vár rád. Azzal gondolom nem leplek meg, ha azt mondom, hogy abban az esetben, hogyha meghal valaki, akkor a hagyatéka átszáll az örökösre. A hagyaték, csak hogy teljesen érthető legyek, az örökhagyó, vagyis az elhunyt személynek a vagyona. Ezzel nincs is gond, ez könnyen érhető, és a mindennapi életben ez egy gyakran előforduló dolog. Ám sokkal kevesebben tudják azt, hogy ilyenkor még vár egy eljárás az örökösökre, ami nem is mindig olyan rövid. Ebben a bejegyzésben most a hagyatéki eljárás lényegét próbálom érhetővé tenni, hogyha egyszer eljön az a pont az életedben, hogy örökölsz, akkor ne érjen váratlanul ez. Hozzáteszem, hogy ilyen esetben amúgy is van elég gondja mindenkinek, ezért nem kell aggódni, nem fognak információk nélkül hagyni. A közjegyző ugyanis az eljárásban érdekelteket segíti, tájékoztatja, elmondja az eljárási jogokat és kötelezettségeket is.

A hagyatéki eljárás az az eljárás, amely során az örökös hozzájut az őt megillető vagyontárgyakhoz, az örökségéhez. A hagyatéki eljárás nem jogot keletkeztet, ugyanis onnantól, hogy valaki meghal, a hagyatéka átszáll az örökösre, a hagyatéki eljárás célja csak az, hogy ezt a hagyatékátszállást biztosítsa azáltal, hogy megállapítják az örökösként érdekelteket, a vagyontárgyakat, részhányadokat és az öröklési jogcímeket.

Az eljárás akkor indul meg, amikor a halottvizsgálati bizonyítvány alapján; ennek hiányában a holtnak nyilvánító vagy halál tényét megállapító végzés alapján vagy olyan személynek a bejelentése alapján, akinek a hagyatéki eljárás megindításához jogi érdeke fűződik, az örökhagyó (vagyis az elhunyt személy) haláláról értesül a jegyző.

Az első szakasza ennek az eljárásnak a leltározás. Vannak esetek, amikor kötelező a leltározás, ám vannak olyan esetek is, amikor erre nincs szükség, erről bővebb információkat a hagyatéki eljárásról szóló törvény 20.§-ában olvashatsz (https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1000038.tv). A jegyző ilyenkor az iratok alapján, illetve a felek meghallgatása alapján készíti el a hagyatéki leltárt. Amikor tudomást szerez a jegyző a kötelező leltározásról, onnantól 30 napon belül kell a leltárt elkészíteni.

A második szakasz a közjegyzői eljárás. A közjegyző a hagyatéki leltárt 15 napon belül megvizsgálja. 2020. február óta már az az alap, hogy a hagyatékot átadják tárgyalás nélkül, ha erre van lehetőség, ugyanis vannak olyan esetek, amikor anélkül is határozni lehet az örökléssel kapcsolatos kérdésekben, ám arra számíts, hogy tárgyalást kell tartani többek között akkor, hogyha az elhunyt, vagyis az örökhagyó után végintézkedés maradt, vagy például ha a közjegyző indokoltnak tartja, illetve akkor is, hogyha valaki tárgyalás tartását kéri, aki érdekelt az öröklésben.  Ha szükség van hagyatéki tárgyalásra, akkor arra megidézik az öröklésben érdekelteket.  A tárgyaláson elhangzottak és az iratok alapján a közjegyző meg fogja állapítani, hogy a konkrét ügyben hogyan alakul az öröklés. Mivel ez egy polgári nemperes eljárás, ezért a tárgyalás itt nem olyan tárgyalás, mint ahogy elsőre gondolnád, nem kell bíróságra menni, a közjegyző ezt általában az irodájában tartja meg.  A közjegyző az eljárást hagyatékátadó végzéssel zárja le, ami lehet teljes hatályú vagy ideiglenes hatályú. Akkor lesz ideiglenes hatályú, hogyha valamilyen öröklési jellegű vita merül fel az örökösök között.  Ilyen esetben onnantól, hogy a végzést kézbesítették, 30 napon belül hagyatéki pert indíthat, aki az öröklésben érdekelt, és úgy érzi, hogy az ő igényeit nem vették figyelembe. Hogyha viszont az érdekelt a határidő alatt nem indítja meg a pert, vagy azt nem igazolja a közjegyzőnél, akkor az ideiglenes hatályú hagyatékátadó végzés teljes hatályúvá válik, és ezt a közjegyző hivatalból fogja megállapítani.

Mivel lehet gyorsítani az eljárást? Mivel se a jegyző, se a közjegyző nem ismerte az elhunytat, így az örökösök vannak leginkább a fontos információk birtokában. Így én azt javaslom, hogy a hagyatéki leltár elkészítéséhez minden lehetséges segítséget adjatok meg a jegyzőnek, illetve célszerű átgondolni, hogy kik lehetnek az örökösök. Hogyha volt végrendelet, akkor azt mindenképp keresd meg a hagyatéki tárgyalásig!

Még két dolgot említenék meg, amiről érdemes tudnod. Az egyik az, hogy mi van akkor, ha például előkerül a hagyatéki eljárás után egy új örökös. Ebben az esetben szükség van az eljárás megismétlésére. Azokban az esetekben meg kell ismételni az eljárást ugyanis, hogyha az öröklésben érdekelt személy olyan tényre hivatkozik, amit a hagyatéki eljárásban nem bíráltak el, hogyha az eredményezhette volna a hagyatékban való részesedés arányának a megváltoztatását. A másik, amiről még említést tennék, az a póthagyatéki eljárás. Erre akkor kerül sor, ha például a hagyatéki eljárás befejezése után kerül elő a hagyatékhoz tartozó valamilyen vagyontárgy.  A póthagyatéki eljárásra a hagyatéki eljárás szabályait kell alkalmazni.

Azért azt mindenképpen megjegyezném, hogy az öröklési jog és a hagyatéki eljárás nem mindig egy egyszerű dolog, ezért ha bármilyen bonyolult problémával állsz szemben, vagy a kérdéseidre nem kapsz az eljárás során teljeskörű választ, akkor én azt javaslom, hogy keress meg egy témában jártas jogászt, és kérd a segítségét!

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!