Ittasan vezetett és elkapták, erre az eljárásra számíthat

Forrás: Ez jogos | 2020 július 24.

Szia Réka! Egy ismerősömet három napja tetten érték egy bűncselekmény elkövetése közben (ittasan vezetett, a rendőrök megállították, szondáztatták, aztán még végül a véréből is kimutatták, hogy ivott alkoholt, úgyhogy ezt semmiképp sem úszhatja meg), és azt mondták, hogy bíróság elé fogják állítani. Ez valamilyen rövidebb eljárás, ha jól tudom, viszont arról nem tudunk semmit, hogy ez hogyan zajlik, mivel jár egy általános eljáráshoz képest. Szeretnék neki segíteni ebben, ezért írtam neked! Előre is köszi, ha válaszolsz! Flóra

Fotó: US Getty Images

A bíróság elé állításnak, mint külön eljárásnak az a célja, hogy az ügynek a bírósági elbírálására a lehető leghamarabb sor kerüljön. Az általános büntetőeljárási szabályoktól tehát itt azért van némileg eltérő szabályozás, hogy az eljárást gyorsítani és egyszerűsíteni lehessen. A bíróság elé állításra két esetben kerülhet sor. Az egyik a tettenérés esete, a másik pedig az, hogyha a terhelt (az a személy magyarán, akit büntetőeljárás alá vonnak) a gyanúsítottként történő kihallgatásakor a bűncselekmény elkövetését beismerte.

Bíróság elé állítás lehetősége áll fenn tehát tettenérés esetén, ilyenkor az ügyészség azt a személyt, akivel szemben büntetőeljárást folytatnak, a bűncselekmény elkövetésétől számított tizenöt napon belül bíróság elé állíthatja, ha a bűncselekményre a Btk. tízévi szabadságvesztésnél nem súlyosabb büntetést rendel, az ügy egyszerű megítélésű, a bizonyítékok rendelkezésre állnak és a terheltet a bűncselekmény elkövetésén tetten érték. Láthatod tehát, hogy a feltételek mind olyanok, amik alapján rövidebb időn belül lehet döntést hozni. Nem árt, ha tudod, hogy akkor beszélhetünk tettenérésről, ha az elkövető a bűncselekményt valakinek a jelenlétében hajtja végre, vagy ha az elkövetőt a bűncselekmény megvalósítása után a helyszínről való távozásakor üldözőbe veszik és el is fogják. Még érdemes megemlíteni azt is, hogy amennyiben a bizonyítás hiányos vagy megállapítható az, hogy vannak olyan bizonyítékok, melyeket nem szereztek be, akkor a bíróság elé állításra nem kerülhet sor.

A második eset, amikor sor kerülhet bíróság elé állításra, az az, amikor beismerés van. Tehát bíróság elé állítható az ügyészség által a gyanúsítottként történő kihallgatásától számított egy hónapon belül a terhelt, ha a bűncselekményre a törvény tízévi szabadságvesztésnél nem súlyosabb büntetést rendel, az ügy egyszerű megítélésű, a bizonyítékok rendelkezésre állnak és a bűncselekmény elkövetését beismerte. Egy nagyon fontos dolgot szeretnék itt tisztázni, amit hasznos lehet tudni, hogyha valaki egyszer ilyen helyzetbe kerülne. Ilyenkor, amikor itt beismerésről beszélünk, ennek a beismerésnek nem kell kiterjednie a bűnösség beismerésére! Tehát elő kell adni a bűncselekményt megvalósító tényeket, releváns körülményeket, a bűncselekményt megvalósító fontos elemeket, de ettől még a terheltnek nem kell bűnösnek vallania magát, kitarthat az ártatlansága mellett.

Fontos, hogy ez csak egy lehetőség, amivel az ügyész élhet, de hiába állnak fenn a feltételek, ettől még nem kötelező a bíróság elé állítás! Ha élve ezzel a lehetőséggel, az ügyészség a gyanúsítottat bíróság elé kívánja állítani, akkor erről tájékoztatnia kell a gyanúsítottat, és védőt kell kirendelni abban az esetben, hogyha a gyanúsítottnak nincs meghatalmazott védője. Akárhogy is, érdemes minél hamarabb meghatalmazni egy védőt, és vele közösen felépíteni a védelmi stratégiát! A védő, az ügyész és a terhelt jelenléte a tárgyaláson kötelező.

Miért lehet ez az eljárás jó?

Jó lehet ez a bűncselekmény elkövetőjének, illetve a bűncselekmény elszenvedőjének, a sértettnek is. Gondolj bele, így abban az esetben, hogyha valaki elkövet egy bűncselekményt, hamar tisztázódik az, hogy bűnös, vagy pedig ártatlan, nem kell hosszú hónapokig, vagy akár évekig azon idegeskednie, hogy mi lesz a sorsa. Illetve hogyha megnézed ennek a társadalmi hatását, akkor az érthető, hogy abban az esetben, ha a bűn elkövetését rövid időn belül követi a büntetés, sokkal nagyobb a hatása, mintha évek telnének el a kettő között, tehát ez a bűnözés megelőzésére is jó hatással van. A sértettnek pedig azért jobb, mert ha esetleg van kártérítési igénye, így azt előbb tudja érvényesíteni, illetve hamarabb kerülhet sor a sérelem jóvátételére, enyhítésére.

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!