Ezt teheted, ha nem tetszik a bíróság döntése

Forrás: Ez jogos | 2020 augusztus 7.

Kedves Réka! Jelenleg van egy per, amiben én vagyok az egyik peres fél, az alperes. Lassan oda fog jutni az ügy, hogy meghozza a döntését a bíróság, és van egy olyan érzésem, hogy én ennek a döntésnek nem fogok örülni. Ebben az eljárásban nem kötelező a jogi képviselet, így nincs ügyvédem. Azonban mit tehetek akkor, hogyha nem felel meg nekem a döntés? Hogyan, mennyi időn belül kell fellebbeznem? Köszi előre is a válaszodat! Rita

Fotó: Profimedia – Red Dot

Hogyha egy polgári peres eljárásban félként a bíróság elé kerülsz, akkor könnyen előfordulhat az, hogy a bíró olyan döntést hoz a végén, ami szerinted nem igazságos, neked nem megfelelő. Persze ilyenkor az első gondolat az, hogy valamit jó lenne tenni a döntés ellen, de hogyha nincs melletted egy ügyvéd, akkor lehet elsiklasz majd afelett, hogy jogod van a jogorvoslathoz.

A fellebbezés mind a polgári peres ügyekben, mind a büntetőügyekben jelen lévő rendes jogorvoslat. Persze nem egyformák a szabályok, ebben a bejegyzésben én csak a polgári peres eljárásban való fellebbezésről fogok beszélni, ahhoz fogok pár hasznos tippet adni. Azért ’rendes’ jogorvoslat, mert fellebbezni a jogerőre még nem emelkedett határozatokkal szemben lehet. Az eljárás végén egyébként fogsz kapni tájékoztatást arról, hogy van lehetőséged fellebbezni! A határozat végén lesz egy olyan rész, amely egy tájékoztatás a fellebbezési jogról, még az is le van írva ilyenkor, hogy hány napig teheted ezt meg, és hogy melyik szerv az, amelyhez be kell adnod. A fellebbezési határidő a határozat közlésétől számított 15 nap. A fellebbezést az elsőfokú bírósághoz kell beadni, írásban, de fontos az, hogy a másodfokú bírósághoz kell címezni. Fontos lehet tudni, hogy a fellebbezés halasztó hatállyal bír a határozat jogerőre emelkedésére és a végrehajtására is. Arról is érdemes tudnod, hogy a fellebbezést a másodfokú határozat meghozatala előtt, vagy a másodfokú tárgyalás berekesztéséig vissza lehet vonni, ám ilyenkor újból előterjeszteni nem lehet.

Járásbíróságon elsőfokon nem kötelező a jogi képviselet, de törvényszéken első- és másodfokon is kötelező már. Tehát a másodfokú eljárásban már mindenképp szükséged lesz jogi képviselőre. Fellebbezni nem olyan könnyű jogi tudás nélkül, így a fellebbezést szerintem beszéld át egy ügyvéddel, azt viszont te mindenképp gondold át, hogy miért szeretnéd a határozat megváltoztatását (vagy ha csak hatályon kívül helyezést szeretnél, akkor azt miért), mi az, ami miatt fellebbeznél. A fellebbezésben mindenképpen meg kell jelölni azt a határozatot, ami ellen fellebbezel, és meg kell fogalmazni, hogy a határozatnak a megváltoztatását miért, és mennyiben (egészben, vagy csak részében) kívánod. Azért is jó, hogyha ügyvéd készíti el a fellebbezést, mert fontos a jogszabályokkal tisztában lenni, a fellebbezésbe bele kell írni azokat, amelyekre hivatkozol. Ráadásul egy ügyvéd azt is meg fogja mondani neked, hogyha nincs értelme a fellebbezésnek. Ugyanakkor a Polgári perrendtartás tartalmaz egy szabályt a járásbírósági eljárásban hozott ítélet elleni fellebbezésre, ha a fél jogi képviselő nélkül jár el. Ez alapján a fellebbezést az elsőfokú bíróságon, meghatározott ügyfélfogadási időben szóban is elő lehet adni, és ilyenkor mellőzhető a jogszabálysértés feltüntetése során a jogszabályhelyre hivatkozás.

Vannak olyan határozatok, amelyek ellen nem lehet fellebbezni, például elsőfokú bíróság végzése ellen fellebbezni akkor lehet, ha azt a törvény külön megengedi. Ilyenkor, ha mégis fellebbeznél, akkor azt vissza fogják utasítani. Ugyanígy akkor is hivatalból fogják elutasítani, hogyha a fellebbezés elkésett, illetve hogyha nincs jogszabálysértésre hivatkozás a fellebbezésben.

A jogorvoslati jogosultság az Alaptörvényben szereplő jogosultság, így ne félj élni ezzel! Hogyha úgy érzed, hogy a döntés a jogodat vagy jogos érdekedet sérti, akkor érdemes ezzel megpróbálkozni, hiszen megvan az esély arra, hogy a másodfokú bíróság majd számodra kedvezőbb határozatot hoz.

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!