Levághatja a szomszéd a fám ágait, ha átlógnak hozzá?

Forrás: Ez jogos | 2020 szeptember 11.

Szia Réka! Van egy házam, egy elég nagy telekkel, a telkem egyik szélén áll egy nagy fa. A szomszédomat zavarta a fa, az átlógó ágait teljesen levágta, mindezt anélkül, hogy szólt volna nekem. A kérdésem az lenne, hogy ezt megtehette a szomszédom? Tényleg levághatja a fám ágait, csak azért, mert őt zavarja? Nem kéne előtte szólnia nekem? Előre is köszi a választ! Júlia

Fotó: Profimedia – Red Dot

Júlia kérdése a mindennapokban elég gyakran előforduló, szomszédjoggal kapcsolatos problémát vet fel. Sajnos gyakori az a tévhit, hogyha valami a szomszédos telekről átlóg, akkor azzal már nem a szomszéd telek tulajdonosa rendelkezik, hanem annak a teleknek a tulajdonosa, ahová az ágak átlógnak. De ez nem így van, és most ebben a bejegyzésben ezt fogom tisztázni.

Ahogy a Polgári Törvénykönyv kimondja, a „tulajdonos a dolog használata során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen a szomszédokat szükségtelenül zavarná, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné”. Könnyen elképzelhető az, hogy egy átlógó faág szükségtelenül zavar, vagy a jogok gyakorlását veszélyezteti, ám csak azért, mert a szomszédnak ’nem tetszik’, hogy a faágak átlógnak, még nem szólíthat fel téged arra, hogy azokat vágd le, illetve természetesen ettől még ő sem vághatja le azokat.

Tehát a legfontosabb szempont ebben az esetben az, hogy az átlógó ágak akadályozzák-e a szomszédot az ingatlan rendes használatában. Mik azok az esetek, amikor azt lehet mondani, hogy tényleg akadályozzák a faágak a rendes használatot? Például, hogyha nem lehet tőle felújítást, építkezést végezni, vagy hogyha akadályozza a közlekedést, karcolja az autót stb.

Ilyen esetben első körben fel kell szólítani a tulajdonost szóban vagy írásban, hogy gondoskodjon az ágak levágásáról. Ezt a felszólítást azért érdemes írásban megtenni, hogy a későbbiek során, ha esetleg szükség lenne rá, akkor bizonyítható legyen ennek a megtörténte. Ha a szomszéd a felszólítás ellenére sem hajandó az ágak levágására, akkor azt le lehet vágni, de felhívom újra a figyelmet arra, hogy csak akkor, hogyha az ágak az ingatlan rendes használatát akadályozzák! Tehát azt fontos tisztázni, hogy hiába lógnak át az ágak, azért azoknak nem lehet csak úgy nekiesni!

A zavarás elhárítása érdekében van egy másik lehetőség is, a jegyzőtől lehet birtokvédelmet kérni a zavarás megszüntetése céljából, hogyha a zavarás fennállásától még egy év nem telt el. Persze pert is lehet indítani a zavarás megszüntetése érdekében, ám arra érdemes figyelemmel lenni, hogy a Kúria (avagy akkor még Legfelsőbb Bíróság) kiadott egy állásfoglalást, amelynek a lényege az, hogy a fa kivágását elrendelni általánosságban csak abban az esetben lehet, hogyha az érdeksérelem más módon nem hárítható el.

Hogyha a szomszéd felszólítása miatt neked ki kéne vágnod egy fát a kertedben (mert tegyük fel az ágak levágása nem lenne lehetséges, mert a fa instabillá, veszélyessé válna utána), akkor arra mindenképp figyelj, hogy saját kerten belül sem lehet ám olyan könnyen fát kivágni! Az esetek nagy százalékában ugyanis ez engedélyköteles! Éppen ezért a helyi önkormányzat rendeletei között mindenképp keresd meg azt, amelyben erről szó van, ugyanis legtöbbször a polgármestertől kell erre egy meghatározott formanyomtatványon engedélyt kérni. Sőt, általában a kivágott fákat pótolni szükséges, úgyhogy erről is tájékozódj mindenképp, mielőtt csak úgy kivágnál egy fát a kertedben!

Jó lenne ilyen esetekben a közös megegyezésre törekedni már csak azért is, mert (és most egy kicsit túllépek a jogi szabályozáson) ha valaki elkezdi a fa ágait levagdosni, akkor azzal tönkre tehetik a fát, vagy hogyha a fa egyensúlya ettől megváltozik, a fa megdőlhet, vagy akár egy vihar során könnyebben ki is dőlhet. A fák épségének megőrzése közös érdekünk, hiszen oxigént termelnek, állatok lakóhelyéül szolgálnak, nyáron a melegben árnyékot adnak, szóval ilyen esetekben inkább az legyen az elsődleges szempont, hogy hogyan lehetne úgy a zavarást megszüntetni, hogy a fát se kelljen megcsonkítani, vagy kivágni. Illetve a szomszédokkal való jó viszony megőrzését is az szolgálja, ha egy ilyen helyzetben közös megoldásra, megegyezésre törekedtek!

 1. Nagymihály István
  on

  Tisztelt cím!

  Hasonló kérdést szeretnék feszegetni csak éppen nekem az önkormányzat okozza a gondot ,Nagy fát ültetett az önkormányzat a házam mellé melynek az egyes ágai átnyúlnak a kerítésen belülre és ősszel asok levelet oda hullajtja sőt még a napsütést is elzárja a háztól,arról már nem beszélve azt a sok levelet nekem kell felszedni eltakarítani folyamatosan az őszi lombhullásnál az utcán is már kértem a gallyazást sőt a fa kivágását és másik kisebb fa ültetését de csak a gallyazást végezték el és ugye a fa újból kibontja a lombkoronát. Azt szeretném kérdezni adhat e nekem az önkormányzat így munkát milyen jogon mert én nem tudom a munkát elvégezni egészségügyi okok miatt öreg vagyok nyugdíjas tehát a szomszédok miatt a munkát el kell végeztetnem aminek költségei vannak ugye mire fel okoz nekem költséget az önkormányzat a saját hülyesége miatt? üdvözlettel: Nagymihály István

 2. István
  on

  Kedves Réka!
  A telekhatáron illetve ahhoz közelében lévő fáknak lehet kellemetlen tulajdonsága is, mégpedig a fákról tavasszal lehulló virágok, barkák, nyár végétől és ősszel pedig a lehulló lomb.
  Kérdésem: Miért szükséges nekem elviselni a szomszéd fájának “szemetét” az udvaromon, telkemen?
  Úgy gondolom, hogy ha a szomszéd kénye-kedve szerint fát ültethet akár telekhatárra vagy annak közelébe, azt csak akkor teheti meg, ha a szomszédjának ezzel semminemű kellemetlenséget, többletmunkát nem okoz.
  Többletmunkát pedig könnyű okozni. A fák áthulló részeit fel kell szedni… Az, hogy ezt a szomszéd tegye meg az én telkemen nem életszerű, így azt nekem kell megtennem ha engem zavar, márpedig egy rendben tartott kertben zavaró.
  Sajnos most én is hasonló cípőben járok, mivel a szomszédom a többszöri szóbeli, majd írásos kérésemet követően sem hajlandó a már 4-5 m-es magas mogyoró bokrainak metszésére, melyek jelenleg már átlógnak a telekhatáron, a leveleinek és termésének egy része a tetőnkön, esőcsatornánkban és az udvarunkban landol.
  Úgy gondolom, hogy ez esetben jogosult vagyok az átlógó ágak levágására, nem megszüntetve, de legalább mérsékelve az okozott kellemetlenséget.

 3. Ólé Margit
  on

  Jó napot kívánok! Amiről beszélni, vagy kérdezni szeretnék, az nem annyira az én problémám, mint a barátomé. Van egy háza, amelynek a hátsó fala egyben telek határ. Ezen a falon van két kisméretű ablak. Akik a szomszédos telket megvették, arra hivatkozva, hogy be lehet látni a telkükre ( itt megjegyezném, hogy az egyik ablakból valóban rá lehet látni a garázsra, illetve a másikból a ház oldal falára), a falra felszereltek egy fa takaró felületet. Vagyis, a barátom házának falába befúrtak, tipliket helyeztek el, és erre fa léceket helyeztek. a lécek között 1 cm távolság van, de így a helyiség sötét, csak villannyal lehet ott létezni. Ez az állapot nem most kezdődött, csak én ismertem meg a helyzetet most. A barátom nem építette, hanem vette a házat. Utána építkeztek a szomszédok. elmondása szerint, nagyon zavarja, de a szomszéd az önkormányzatnál dolgozik, és nem akar vele ujjat húzni, mert a mai világban ennek következményei lehetnek. Nekem ennél nagyobb az igazságérzetem, ezért szeretnék utána járni, hogy ez jogszerű-e, s ha nem akkor mit lehet tenni?
  Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!

 4. Kata
  on

  Aszód város főterén már évek óta kisebb-nagyobb mértékben történik a fák “lombtalanítása”, de még nagy fák kivágása is megtörtént. Ezek a fák kb. az én becslésem szerint már 100 évesek is lehetnek, illetve voltak. Ez a Polgármesteri Hivataltól 50 méterre van. Senki nem szól érte, talán senkit sem zavar ez a cselekedet, de sajnos a Polgármesteri Hivatalt sem – és ez a baj. Kétlem, hogy engedéllyel történt volna, de megeshet az is. Akkor viszont a polgármesternél is nagy gond lehet, ha ezekre, a gyönyörű fákra, amelyek még egészségesek is voltak, engedélyt adott volna. Szépek voltak, sajnálom őket.

 5. Balogh István
  on

  Kedves Réka!
  Véletlenül kerültem ide, s elolvastam ezt a cikket és lenne néhány kérdésem.
  Általában meg vannak határozva, hogy a különböző féle fákat milyen messzire kell ültetni a telekhatártól … pl. tuják sövénynek 50cm-re ültethetők… de egy cseresznyefa legalább 8 méter, a diófa legalább 12 méterre…
  Kérdés: mi van akkor, ha ezt a szomszéd nem tartja be és mondjuk a 10-15. évben már a fél cseresznyefa a szomszéd telkén van és teljesen leárnyékolja a kertet, s így abban pl. sem a fű, sem más virágok, növények nem tudnak fejlődni?
  A fenyőfák esetén még nagyobb a gond, mert azok 15 év alatt akár 20 m magasra is megnőnek és leárnyékolhatják a teljes szomszéd telket, főleg, ha ez északi lejtőn van?
  Kérdés: Mi van akkor, ha a “kerítésnek” vagy belátás megakadályozására 50cm-re ültetett tuják nagyon nagyra nőnek? 10-12 év alatt 10 méter magasra (ez konkrétum, nem példa) és keleti és déli kerítés mellett vannak és leárnyékolják szinte a teljes telket ami főleg télen, ősszel és tavasszal zavaró nagyon, mert akkor alacsonyan jár a nap? lehet azt mondani, hogy miért nem szólt előbb a szomszédnak … de hát ki tudja, hogy milyen magasra kívánja engedni? Arról nem is beszélve, hogy a belátásgátlás funkciója lényegében megszűnik, mert az alja felkopaszodik!

  Remélem érthető amit írtam, mert a cikk alapján én nagyon egyoldalúnak érzem a jogot, ha nem vizsgálja, hogy a tulajdonos hibázott-e, s az a hiba orvosolható-e … és most semmiképpen nem tartanám hivatkozási alapnak, hogy miért nem jelezték előbb, mert a fák nőnek és nőnek!

  Köszönöm előre is a válaszát, amennyiben tud segíteni, s remélem nem csak a “kellemetlenséget” okozónak lehet igaza.
  Üdv.
  Balogh István

 6. ilona rab
  on

  A cikkben leírtak- túlhaladott állapot . Vegyük első helyre az EMBERT és utána fát. Vannak telepítési távolságok, milyen magasra növő fát milyen távolságra köteles a tulajdonos ültetni a szomszéd zavarása nélkül . Vannak cserjék, bokrok, gyümölcsfák stb. – ha valaki ültet, első szempont a szomszédjog. ezt kell tiszteletben tartani.Régen HIVATALOSAK voltak és KÖTELEZŐEK az ültetési távolságok, ezeket eltörölték , mindenki oda ültethet bármiféle növényt ahová akar . Ilyenkor jön a perpatvar és KÁR, hogy nincs ORSZÁGOS KÖTELEZŐ jogszabály , mint volt anno a liberális idők előtt. Esetünk példája – vágja le nyugodtan, de szerintem ez a SZOMSZÉD kötelessége lenne , mert ZAVARÓ ! Mert NEM OTT VAN A HELYE ! Mert, miért oda ültette ? Lépjünk túl a FÉTISEKEN – nem az a FA , az EMBERNEK jár a TISZTELET !

 7. László
  on

  Kedves Réka Érdekes volt olvasni a választ, lenne egy kérdésem, ebben az esetben ha átlógnak a fa ágai, kié termés a fán, illetve a lehulló levelek felszedése kinek a feladata. Lehet szó komoly méretű fákról ahol a termés is nagy mennyiség és a lehulló levelek mennyisége is jelentős lehet. Köszönöm: László

 8. Kovács János
  on

  A kérdésem,a szomszédnak mekkora távolságot kell elhagyni a megyétől hogy bármit pakolhasson a keritéshez, vagy épülethez?

 9. Nagy Juszuf
  on

  Milyen távol kell ültetni egy fát a telekhatártól?Van-e ilyen jogszabály? Köszönöm.

 10. Hunka Tönde
  on

  Miért kell, hozzá nem értőnek hülyeséggel teletömni a kérdező fejét?

  1995. évi LIII. törvény a környezet védelmének általános szabályairól, 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet.

  kormányrendelet 2§-a alapján azonban „Fás szárú növény az ingatlan azon részén és oly módon telepíthető, hogy az – figyelemmel az adott faj, fajta tulajdonságaira, növekedési jellemzőire, szakszerű kezelésére – az emberi életet és egészséget nem okoz birtokháborítást.

  A kis fákat (pl. őszibarack) 3 méterre, a közepes törzsű alma-, kajszi-, körte-, szilva- stb. fákat négy méterrel a telekhatártól kell ültetni. A terebélyes, nagy fákat (pl. a dió-, gesztenye- és cseresznyefákat) öt méterrel a telekhatártól beljebb kell telepíteni.

  A szomszéd ingatlanja, az szent, háboríthatatlan terület.
  Neki nem kell bizonyítani hogy miben akadályozza, zavarja az átlógó galyzat.
  Ezeket a szabályokat 1980 tól az önkormányzatok saját hatáskörükben módosíthatják, de mivel nagy fáról van szó, ültetése nyilván önkormányzati rendszer előtti időpontban történt.
  Akkor ez a törvény egész országra érvényben volt.

 11. Tartó Róbert
  on

  Nos, a legfontosabb a szomszédbéke, csakhogy ez nem lehet egyoldalú. Gyakori, hogy az átlógó fa eleve nem a 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendeletben rögzített 3 m-es távolságon kívül lett ültetve. Az önző, szabálytalan ültetések nemcsak az építkezést akadályozhatják, nemcsak az autót karcolhatják meg, de akadályozhatják a szántást, kapálást, és bizony terméskiesést okozó árnyékolást is jelenthetnek. A józan ész nevében nem a levágással, hanem a mérsékelt hangerejű, udvarias párbeszéddel érdemes kezdeni, mert a legjobb, ha a fa gazdája saját maga lát neki a vágásnak, belátva, hogy hasonló helyzetben ő is ezt a józanságot és megértést várná el a másik oldali szomszédtól.

 12. Szalainé Roik Erika
  on

  Tisztelt Címzett?
  Szeretném megkérdezni, hogy szabad-e 4 m-nél magasabbra növő tuját a kerítéstől 80 cm-re ültetni? Válaszát előre is köszönöm.

 13. Tarapcsik Jenő
  on

  Tisztelt szerkesztőség.Szeretném megtudni mit tehetek abban az estben,ha a szomszéd az általam épített kerítésnek az ö oldalán minden szemetet,vasat,egyéb nem használt vackokat nekitámaszt.úgy ,hogy a kerítés megrongálódót.Ilyen estben mit tehetek.Már többször szóltam,de a füle botját sem mozgatja.Ugyan úgy van minden csak a kerítés állapota lesz egyre rosszabb.

 14. on

  Ez a cikk nem tetszik. Nagyon egyoldalú. Mivel nem érint minden körülményt, úgy tálalja a helyzetet, mintha itt csak a fa tulajdonosának lennének jogai.
  Először is vannak szabályai annak, hogy mit milyen távolságra ültethetünk a telekhatártól. Ajánlom figyelmébe a cikk írójának Bálint Gazda cikkét: https://balintgazda.hu/aktualis-kert/szeptember/milyen-tavolsagra-szabad-a-fakat-es-bokrokat-a-telekhatartol-telepiteni.html
  Ha ezeket a szabályokat betartja a telektulajdonos, akkor nem nagyon lóghat át bármi is a másik kertjébe.
  Ezen felül nemcsak az lehet jogos érdek sértése, hogy megkarcolódik a kocsi, hanem az is, hogy az átlógó ágak árnyékot vetnek, és így az a terület nem hasznosítható a szomszéd számára, mert ott még a fű sem marad meg. Tehát arra a területre semmit nem tud ültetni.
  Végezetül valóban igaz, hogy bizonyos fák kivágását engedélyhez kötik, de ez nem annyira drákói, mint ahogy az a cikkben megjelenik, mert például a 20 cm-nél vékonyabb törzsű gyümölcsfákra sem vonatkozik.

 15. on

  A kerítés a birtok határvonal. Úgy kell megválasztanom a kerítés vonalától a növények ültetési távolságát, hogy a kifejlett növénynek sem lombja sem a gyökere, nem nyúlhat át a szomszéd telekre.
  A cikkben leírtakat csak az Öntörvényű emberek gondolják helyesnek.
  A szomszédba átnyúlt növényzettel a szomszédom birtokát háborítom.

  Az odahulló szemetet a szomszédnak kell eltakarítani. A lombozat árnyékolja a telkét, a gyökérzet megrepeszti a támfalat, a ház alapját. Amekkora a fa lombja, a gyökérzet kiterjedésénél is ennyivel kell számolni. Ezért a gyakorlatban amekkora a növény magassága annyira kell a kerítéstől telepíteni a növényt.
  A kerítés vonala szent, nem csak az alsó 50 cm. (Ha a növény lombja átnyúlhat a kerítésen akkor akár egy létrát a szomszéd házának támasztok és szomszéd telke fölött napozok)
  https://balintgazda.hu/aktualis-kert/aprilis/milyen-tavolsagra-szabad-a-fakat-es-bokrokat-a-telekhatartol-telepiteni.html
  https://www.edenkert.hu/kertepites-kerttervezes/zoldfulu/ultetesi-tavolsagok/1961/

 16. on

  Szia, Réka!
  Budapesten lakom családi házas környéken. A mellékutca aszfaltos. Tábla nem tiltja a parkolást. Járda, csak a másik oldalon van. Pont azon az oldalon, ahol a szomszédom is lakik. Viszont az autóját pont a házam kerítése és az út közötti részén parkoltatja. (ráadásul neki is van kocsibeállója az udvarára) Az Ő hasonló területén virágok vannak. Én meg csak befüvesítettem és gondozom a gyepet.
  A kérdésem az lenne, hogy köteles vagyok elviselni az ő autóját, vagy másokét ezen a területen, amit én rendben tartok?
  Előre is köszönöm a választ.

  Üdvözlettel,

 17. Kincses Cecília
  on

  szerintem ami átlóg arról a gyümölcs a szomszédé, máris barátságos lenne a helyzet

 18. kavicsos64
  on

  Ez egy nagy baromság ! Elég baj hogy ilyen törvények vannak ! Pl két kertem van az egyiket már rendeltetése szerint mint veteményes nem tudom használni Egyik felől orgona bozót van a másik felől meg két hatalmas diófa Na ilyenkor mi van ???? És hiába szolok marad minden a régiben ! A szemét a kertembe hullik én takarítom a dió lombját a veteményesemből ! Hát mien törvények ezek ????? Egy nagy rakás f…..s ! Én művelném a kertem ,a két szomszéd meg még a kaszálással is hadilábon áll és én tűrök ,közben hiába vetek az árnyékban nem nő semmi sem ! Ha a polgármesternél panaszt teszek akkor mindenki halálra sértődik ! Én kis faluban lakok ahol szinte mindenki ismer mindenkit ! Ezért kéne egyértelmű törvénynek lennie nem lóghat át a szomszédba egyetlen fa ága sem ,sőt át sem árnyékolhat !!!! Nekem is vannak fáim 1,5 méterre a telekhatártól még sem árnyékol a szomszédra és nem is 6m magas, elérem a tetejüket felnyújtott kézzel !Aki fát ültet bárhová úgy kell ültesse olyan fát amit szabályozni tud ! De nem is lennék felháborodva ha egy jófajta cseresznye fa lógna át ,de nem ez van hanem a tetves diófa ,orgona akácfa, lógnak ,nőnek át ! Hát hol élünk ???? A káosz közepén ! És lehet ezek miatt szólni le vagyok sz…..va semmi értik semmi sem történik ! Ez a vidéki élte ma Magyarországon ,jószomszédi iszony !!!

 19. tittmann tibor
  on

  Nekem volt egy kb:25 éves tölgyfám,amelynek a leveleiből át szóródott tavasszal valamennyi az ő kertjükbe.Egy darabig “türték”,majd el kezdték összegyüjteni,és visszadobálták.Én ezt úgy oldottam meg,hogy fűnyíróval összeszecskáztam.Pár nap alatt nyoma sem volt.3 évig dobálták át,majd egyszer csak lepermetezték a fámat.Két évig hagytam úgy,hátha rendbe jön,de sikerült ki írtaniuk.Ág nem lógott át hozzájuk.Nem csináltam belőle perpatvart,de nem “értik”,hogy miért nem kommunikálok ekkora seggfejekkel..

 20. wolfram henrik
  on

  Azt ahogy látom a kisasszonnyal elfelejtette közölni az okosító, hogy ez a törvények értelmében birtokháborítás.

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!