Mit tehetek, ha a jogerős döntésben utólag veszek észre hibát?

Forrás: Ez jogos | 2020 szeptember 25.

Kedves Réka! Nem olyan régen írtál egy bejegyzést a fellebbezésről. Én értem, hogy erre van egy határidő, és hogyha letelik, akkor utána már nem lehet fellebbezni és jogerős lesz a bíróság döntése. Nekem az lenne a kérdésem, hogy mi van akkor, hogyha én csak később veszek észre valami hibát? Akkor így jártam, megszívtam, de a döntés nem változtatható, vagy esetleg van valamilyen mód arra, hogy ezt utólag még lehessen korrigálni? Előre is köszi! Ilcsi

Fotó: Us Getty Images

Általánosságban elmondható, hogyha a bíróság hoz egy döntést, akkor a legtöbb ember azt szeretné, hogy a jogvita véglegesen kerüljön lezárásra. De ahogy korábbi bejegyzésemben a fellebbezés kapcsán írtam, előfordul, hogy a bíró olyan döntést hoz a végén, ami szerinted nem igazságos, neked nem megfelelő. Ilyenkor pedig jó tenni valamit a döntés ellen. Ma is egy polgári peres eljárás során igénybe vehető jogorvoslatról olvashatsz a bejegyzésemben, de most egy olyanról, amit a már jogerőre emelkedett határozatokkal szemben lehet benyújtani. A felülvizsgálat egy rendkívüli perorvoslat. Azért rendkívüli, mert a jogerős határozatokat csak kivételes esetekben lehet megtámadni.

A felülvizsgálat arra szolgál, hogy orvosolja azokat a bírósági határozatokat, melyek jogszabálysértőek. A Kúria jár el felülvizsgálat esetén, a fellebbezésre vonatkozó szabályok alapján, de természetesen eltérésekkel, amiket a törvény részletesen meghatároz. Ki kérhet felülvizsgálatot? Jogszabálysértésre hivatkozással kérheti aki az eljárásban fél volt, illetve az is, akire a jogerős ítélet vagy végzés rendelkezést tartalmaz.

A felülvizsgálati kérelemnél fontos figyelemmel lenni a beadványokra vonatkozó általános szabályokra, de emellett szerepelnie kell benne a felülvizsgálni kívánt ítélet számának, a jogszabálysértésnek (pontos megnevezéssel, jogszabályhely megjelölésével), a Kúria döntésére vonatkozó határozott kérelemnek és annak, hogy aki ezt kéri, milyen tartalmú döntést szeretne, és ha olyan a felülvizsgálati kérelem, amely a végrehajthatóság felfüggesztése iránti kérelmet is tartalmaz, akkor a végrehajtásra vonatkozó adatokat is tartalmaznia kell.  Tehát még egyszer a lényeg az, hogy a jogerős ítélet vagy az ügy érdemében hozott jogerős végzésnek a felülvizsgálatát lehet kérni a Kúriától, és fontos az, hogy a kérelemben az ügy érdemére kiható jogszabálysértésre kell hivatkozni. A felülvizsgálati kérelmet a határozat közlésétől számított 45 napon belül kell benyújtani, a határozatot hozó bíróságnál.

Érdemes tudnod, hogy sok esetben nem lehet felülvizsgálatot kérni. Nem támadható felülvizsgálati kérelemmel többet között az első fokon jogerőre emelkedett ítélet, kivéve, ha azt törvény lehetővé teszi. Nem támadható a Kúria által hozott ítélet sem, illetve a vagyonjogi perben hozott olyan ítélet, ahol a felülvizsgálati kérelemben az érték az 5.000.000Ft-ot nem haladja meg. A Kúria azonban ilyen esetben engedélyezheti kivételesen a felülvizsgálatot! Ezt az engedélyezés iránti kérelmet is az elsőfokú bíróságnál lehet előterjeszteni, az ítélet előterjesztésétől számított 45 napon belül. Több más eset is van, amikor nem lehet a határozatot felülvizsgálati kérelemmel megtámadni, ugyanakkor a tájékoztatás szempontjából azokat kevésbé érzem fontosnak, de hogyha érdekelnek, akkor a Polgári Perrendtartás 407.§-át ajánlom figyelmedbe.

Semmiképpen se gondolkodj azon, hogy egyedül adnál be felülvizsgálati kérelmet! A Kúria előtt a jogi képviselet ugyanis kötelező! Ha nincs jogi képviselőd, akkor sajnos a felülvizsgálati kérelem érdemben nem bírálható el. Egyébként is, azt gondolom, hogy felülvizsgálat esetében már valamennyire szükséges jogban jártas személynek lenni, hiszen hogy máshogy ismernéd fel a jogerős határozatban a jogszabálysértést?! Tehát, ha a határozat jogerőre emelkedik, de úgy érzed, hogy valami nincs rendben vele, ha úgy érzed, hogy valamilyen jogszabályt megsértettek, akkor először is keress fel egy ügyvédet, és vele beszéld át a dilemmádat! Ő el fogja tudni dönteni azt, hogy igazad van, vagy sem, és ha igen, akkor ő szakszerűen el tudja készíteni neked a felülvizsgálati kérelmet, és végig tud téged segíteni ebben a rendkívüli perorvoslati eljárásban.

Blogleírás

Ez jogos! - A Cosmopolitan hivatalos blogja, melynek szerzője a Samsunggal közös pályázatunk nyertese, Babják Réka. „Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója vagyok, és még Dr. Szöszinél is szenvedélyesebben imádom a jogi ügyeket. Szeretném, ha ez a blog interaktív lenne, ezért hogyha bármilyen kérdésed van, esetleg olyan helyzetbe kerültél, amikor nem tudtad, hogy milyen jogaid vannak, írd meg nekem a cosmopolitan.hu@centralmediacsoport.hu e-mailcímre!